"I dagens samhälle har vi förlorat kunskapen att bygga våra egna hus". Ja, jisses, tänker jag när jag sitter framför BBC-serien "Grand Designs". Jag skulle inte klara mig länge om jag ställdes utanför samhällets varma famn. Inte ens om jag fick en röjsåg, en yxa, en hammare och färdigsågade plankor till mitt förfogande. Om jag skulle tvingas bygga mitt eget hus skulle få gå tillväga på annat sätt. Samla ihop ett gäng kompetenta människor och försöka få vara med på deras hus, kanske genom att erbjuda mina tjänster som samordnare? Alternativt den som dokumenterar bygget? Den som bygger ett eget hus 2017 skulle ju garanterat vilja att det syntes i en blogg, med tillhörande exponering i sociala medier. Efterfrågas inte den kompetensen är jag tämligen körd.

För ett par sekunder känns det förfärligt! Tänk att vi inte längre kan bygga våra egna hus! Vilket förfall! Men sedan tänker jag efter. På den tiden folk faktiskt kunde bygga sina egna hus rörde det sig förstås om andra sorts hus. Torp, kanske. Stugor. Ingen VVS, ingen el. Det är väl aningen mer avancerat i dag ...

På Grand Designs (som sänds på Kanal 9) visas ändå folk som faktiskt bygger sina egna hus. De har förstås yrkeskompetens inom området, är arkitekter, byggingenjörer etc. Men främst så har de en dröm om att få ett hem precis som de vill ha det. Ofta kan det vara ur estetiskt hänseende, men minst lika ofta ur miljöhänseende. Någon vill bygga enbart av återvunnet material, en annan vill ha ett hus av glas som smälter in i en lummig skog. De börjar från grunden, kämpar och sliter. Och där sitter jag framför tv:n som jag nätt och jämnt fått upp på väggen. (Helt genom att låta sambon göra arbetet.)

Kunskapen att bygga våra egna hus är alltså knappast förlorad. Den är bara aningen mer ojämnt fördelad över befolkningen än den var förr. Och när jag tänker efter skulle jag nog kunna fixa det ändå. Jag har ju kompisar som är husarkitekter, kompisar som är händiga och kan bygga grejor, folk med teknisk kompetens och släktingar som är elektriker och målare. Om jag sammanför dem alla och sköter mina kort rätt kanske jag kan få bo på deras soffa.