En tråkig kväll satt Mira Niemi och plöjde Hemnets alla annonser och i den näst sista hittade hon drömhuset.
– Jag kunde kryssa av allt på min mentala checklista. Det låg vid en sjö, det fanns vedspis och det var högt till tak, säger hon.

Eftersom det viktigaste för dem båda var att få miljöombyte, och för att de är sol- och badtokiga, slog de till. För ett överkomligt pris blev huset deras. Torpdelen av huset är från 1940-talet medan resten är betydligt nyare. Med hjälp av sina pappor renoverade de huset i sin egen stil, det viktigaste var att måla den bastuliknande inredningen vit. Samtliga möbler går också i olika vita nyanser och helhetsintrycket är romantiskt och lantligt, en riktig shabby chic frossa.

Mira Niemi är den mest inredningsintresserade av dem båda, den fransk-danska stilen har hon fått inspiration till i tidningar, hemsidor och bloggar.
– Jag läser mycket inredningstidningar och gillade att möblera om ofta när jag var liten, säger hon. När vi flyttade hit var den här stiltrenden inte så stor men nu har den verkligen exploderat.

Artikelbild

I vardagsrummet finns alla de typiska detaljerna för inredningsstilen - fågelburar, rostiga föremål och symboler som madonnor och kors. I en bokhylla står gamla böcker som hon fyndat på Röda rummet i Uppsala, bland annat Den gudomliga komedin i en utgåva från 1875 och slitna Shakespeare-verk. Böckerna använder gymnasieläraren Mira Niemi i sin undervisning, men de fungerar även som en ypperlig inredningsdetalj.

När paret flyttade från Gimo valde de att skänka alla möbler till Röda Korset. De sov på madrasser i ett halvår och satt på brassestolar i vardagsrummet. Det var en medveten handling för att de skulle få en nystart, för att inte bli bekväm och leva vidare med gamla möbler.
Numera finns det massor av prylar i hemmet, så mycket att paret inte riktigt vet var de ska ställa allt. Fynden gör de på möbelaffärer, loppisar och antikbutiker.
– Jag har alltid min radar på, man måste se möjligheterna med sådant som andra ser som skräp, säger Mira Niemi.

På väggarna är visdomsord som ”Kärleken övervinner allt” på latin målade för hand. Ovanför vardagsrumsfönstret står det Le lac de coquilles, snäckornas sjö. Sänker man blicken litegrann så blickar man ut över den största anledningen till att paret flyttade hit, Snäcksjön. När vattnet är högt kan man se svanar simma bara några meter från fönstret.

Till en början var dock sjöupplevelsen inte så idyllisk som de föreställt sig. De första månaderna såg de mängder av vass växa sig högre och högre.
– Vi hörde folk bada där bakom men vi såg dem inte. Att hålla efter vassen var drygt arbete som vi inte var förberedda på, säger Mira Niemi.
Överlag har livet på landet inneburit mer arbete än väntat. Huset värms i huvudsak upp av två vedspisar, och Christian Sporron får lägga mycket tid på vedklyvning.
– Men att kunna slänga yxan i från sig och hoppa i vattnet är otroligt skönt, säger han.

Artikelbild

Mycket fisk finns det i sjön också, karp, abborre och gädda. Men eftersom paret är sådana djurvänner väljer de att mata dem i stället för att fiska upp dem.
En trappa ner i huset finns tv- och arbetsrum. Även där är grunden vit men tanken är att det ska gå mer i en New England colonial stil när det är klart, vilket innebär fler mörka detaljer.
Som Christian Sporrons Chesterfield-fåtölj i mörkt skinn till exempel. Där ser han fram emot att slå sig ner efter vedhuggningen, med en bok i den ena handen och en konjak i den andra.