– Jag kände att jag var tvungen att flytta hemifrån för att inte explodera, säger Maria Rundqvist.

Två år har gått sedan flytten från föräldrarnas lägenhet i Höganäs och tiden har bara svischat förbi i det nya hemmet. Bostadsrätten i Luthagen är hennes första egna boende.

– Jag var ute efter ett nybygge, först tänkte jag köpa en lägenhet i Rosendal men jag tröttnade på att vänta när de hela tiden flyttade fram inflyttningsdatumet. Då hittade jag istället den här lägenheten genom en annons i UNT, berättar Maria Rundqvist.

Artikelbild

| Maria Rundqvist är förtjust i prydnadskottar.

Läget är trevligt och lägenheten bra utformad. Inga renoveringsarbeten krävdes så hon slog till direkt.

– Storleken är perfekt för mig och allt är så fräscht. Jag trivs väldigt bra, säger hon.

Det finns flera sätt att ta sig upp till Maria Rundqvists lägenhet på tredje våningen. Man kan gå via trapporna i trapphuset eller ta hissen upp för att därefter gå utomhus, ut på en loftgång. Lägenheterna når man nämligen bara från loftgångarna. Om man vill kan man också ta trapporna på innergården som är direkt anslutna till loftgångarna.

Loftgångarna ger ett lyxigt intryck, själva gången är i trä och staketet är lätt att se igenom. Eftersom huset dessutom är byggt i vinkel kan man se upp eller ner till alla våningar. Utanför Maria Rundqvists ytterdörr står två fåtöljer och ett litet bord utplacerade, området från husväggen och 80 centimeter ut på loftgången äger hon och kan möblera hur hon vill.

Artikelbild

| Lägenheten är inredd i ljusa nyanser, det ger en fräsch och luftig känsla.

– Här brukar jag sitta med mina kompisar på kvällarna, eller äta frukost med min pojkvän. Då träffar man också grannarna och pratar lite med dem, det är trevligt.

Invändigt är lägenheten vit och ljus. Trots att den bara är 32 kvadratmeter stor rymmer dess badrum en tvättmaskin och den öppna planlösningen gör att lägenheten känns rymlig.

Artikelbild

| Dansk design och inredning är några av Marias intressen.

– Den är så öppen och ljus vilket är bra när det är litet. Badrummet är stort och köket är bra.

Maria Rundqvist är förtjust i kottar i prydnadsform. Det syns tydligt, här och var i lägenheten står prydnadskottar uppställda. Hon tycker även om dansk design, främst möbler och småprylar, som hon har en hel del av i hemmet och som hon kommit över i Uppsalas butiker. Intresset för inredning är stort.

Artikelbild

| På vinden har hon fullt med prylar och inredningsdetaljer, men allt får inte plats i lägenheten.

– Jag har en miljon småprylar på vinden, egentligen vill jag ha allt framme men det är så mycket.

Alla lägenheter i huset är lika stora och ser likadana ut. De riktar sig till unga vuxna, tanken är att lägenheterna ska vara mindre och billigare så att även de som är i början på livet ska kunna flytta till ett eget boende. Man behöver dock inte vara i en viss ålder för att flytta in i bostadsrätterna, eller flytta ut när man nått en viss ålder.

Artikelbild

| Stolarna har hon fått av sin mormor, som i sin tur fick de i bröllopsgåva för många år sedan.

– Jag tycker konceptet är bra, när det nästan bara bor ungdomar på samma ställe har man liknande behov och stör sig inte om det är fest eller högljutt, säger Maria Rundqvist.

Trots att många ungdomar bor i huset är det ändå lugnare och mer ordningsamt än vad hon hade förväntat sig.

Artikelbild

| Trots att lägenheten är liten rymmer den ett stort badrum med tvättmaskin.

– Det är ett väldigt bra första boende. Och det är kul att man kan träffa andra, det är många studenter från andra städer som bor här.

Området runt bostadsrättsföreningen är lugnt och tyst, och i närheten finns grönområden med joggingspår.

Artikelbild

| Till lägenheterna kommer man via trapporna inomhus och utomhus, eller med hiss.

– Det känns verkligen som landet men är ändå nära stan. Det är en bra blandning av stad och land och det gillar jag.

För ett år sedan blev hon färdig med studierna i Västerås dit hon pendlade från Uppsala. Nu kan hon fokusera helt på sin karriär och har inga planer på att lämna Luthagen och lägenheten som hon trivs så bra i.

Artikelbild

| Maria Rundqvist trivs bra och har inga planer på att flytta.

– Jag tror jag kommer bo kvar här flera år till, säger hon.