Maria Regnhamn är inne på sitt femte år som målare sedan hon skolade om sig och tycker fortfarande att det är lika roligt. Att känna att hon gör skillnad är det som är mest lustfyllt. I slitna trapphus till exempel, där tidens tand farit hårt fram men där allt går att rusta upp och få fint igen.

- Jag har absolut inget emot när något är gammalt och medfaret, där det är mycket att skrapa och fixa. Däremot är det inte så roligt när det inte bara är slitet utan också väldigt smutsigt.

Under sina år som yrkesmålare har Maria lärt sig vad hon själv föredrar för arbetsredskap, men också vad hon själv gjorde för fel som amatör, fel som de flesta andra också gör.

Artikelbild

| När man målar snickerier gäller det att vara snabb, eftersom snickerifärg torkar snabbare än väggfärg. Annars är risken för "torrdragningar" som lämnar tydliga penselspår stor.

Marias bästa tips:

1. Välj rätt verktyg av bra kvalitet, det är en god investering i längden.

2. Fuska inte, gör grundarbetet ordentligt. Spackla många, tunna lager.

3. Använd rikligt med färg, men om det rinner har du för mycket på penseln.

Artikelbild

| Genom att linda den nya rollern med tejp som sedan dras bort får man bort löst ludd som annars fastnar i färgen.

4. Sök information om hur man gör innan du sätter igång. Fråga i färghandeln så att du får rätt grejer. Att använda en tejp med för starkt klister som drar med sig underlaget är ingen rolig miss att göra. Ta hjälp när du väljer.

5. Skydda kroppen. Använd handskar och sätt ett skaft på rollern så får du både bättre räckvidd och gladare axlar.

Artikelbild

| Bra att ha för måleriprojektet: handskar, fogspruta för att till exempel täcka glapp mellan tak och vägg, brytbladskniv, rollerskaft, breda spacklar för vägg, japanspackel för snickerier, roller, sandpapper, borste, tejp och penslar. Foto: Sören Andersson/TT

- Vi målare brukar säga att ”som man spacklar får man slipa”, och det stämmer verkligen. De allra flesta tar alldeles för mycket spackel i ett tjockt lager, i stället för att spackla tunt i många lager. Man tror kanske att man spar tid, men i själva verket tar det längre tid att göra så eftersom det kräver så mycket slipning, och oftast får man ändå inte bort kanterna.

I stället är knepet att spackla så tunt, tunt att den enda slipning man behöver göra är att rugga av ytan efteråt. När det sedan är dags för färgen är det däremot dags att göra tvärtom: att ta mer färg än man tror är nödvändigt.

Artikelbild

- Alla använder de där trågen som jag aldrig har fattat vad de ska vara bra för. Man tar färg på rollern och sedan rullar man bort nästan allt i tråget. Nej, färgen ska ju upp på väggen! Jag rullar rollern i burken i stället, och målar direkt, säger Maria Regnhamn.

Problemet med för lite färg är att man lätt ”torrdrar” penseln i halvt torr färg, och då blir det rejäla penselmärken som man sedan inte får bort. Denna miss är extra vanlig när man målar med snickerifärg eftersom den torkar väldigt fort.

Artikelbild

- Ska man måla snickerier har man inte tid att stå och klia sig i huvudet och fundera. Nej, rolla kanterna, flöda på med färg och dra sedan lätt med penseln över.

Förr bestämdes glanstalet på färgen oftast av vilket rum som skulle målas. Kök hade till exempel alltid högglansig färg med glanstal 20, eftersom det då blev lättare att torka bort fettstänk. Numera är det snarare tycke och smak som avgör. De flesta väggar målas med glans 5 eller 7 och innertaken med glans 2. Det må betyda att väggarna är svårare att torka av, men det finns fördelar också.

Artikelbild

- Ju glansigare färg, desto tydligare syns alla bristfälliga hemmaspacklingar. Välj hellre en matt färg, då syns inte allt som är skevt under färgen lika väl.

Även färg och redskap är viktiga för slutresultatet. Maria Regnhamns erfarenhet är att man får vad man betalar för, den högre prislappen innebär också bättre kvalitet. Och det finns pengar att spara på att välja det dyrare alternativet.

- Det är bättre att köpa en pensel, vårda den och använda den jämt, än att köpa tio billiga som inte ger ett bra resultat och som bara håller för en användning. Likadant med färgen, köp kända märken som även yrkesmålare använder. Annars är risken stor att det täcker så dåligt att du måste använda fyra gånger så mycket färg.

Marias sista råd är det som kanske är svårast att ta till sig för amatörmålaren: att inte ha för bråttom.

- Alla vill komma så snabbt som möjligt till själva målningen, men grundarbetet är det viktigaste. Det tar tid att måla. Jag tror att många tänker att det bara är måleri, ”det klarar vi själva”. Och ja, alla kan måla, men det tar tid om det ska bli bra. Ta det lugnt och gör alla steg ordentligt. (TT)