Få växter omges av ett så romantiskt skimmer som syrenen. Tänk skolavslutning, tänk saftkalas eller förmiddagsfika i syrenbersån, på tröskeln till sommaren då allt är möjligt och förväntan ligger i luften.

– Jag älskar syrener, det är ju svårt att inte göra det. Om jag måste välja så är bondsyrenerna, syringa vulgaris, allra bäst – mest för att de doftar försommar, säger Jessica Lyon, som driver Odlingstv, en oberoende webb-tv-kanal inom odling och trädgård.

I Jessicas trädgård finns många olika sorters syrener, mest som buskar och som en häck mot grannen. Hon har valt olika varianter för att förlänga blomningssäsongen.

Artikelbild

| Syrener breder ut sig och växer så det knakar – vill man hålla dem i schack är det rotskotten man ska gå på.

– Jag har också börjat stamma upp några syrener som står på tomten, för att plantera perenner och vårblommor under. Det är jätteenkelt, bara att beskära det som växer nedtill.

Syrenen sprider sig lätt och är i det närmaste invasiv. Vill man begränsa dess framfart är det rotskotten man ska ge sig på.

– Har man gräsmatta runtomkring är det bara att köra med gräsklipparen. Annars får man gräva upp och ta bort rotskotten. Men jag har nog aldrig träffat någon som tycker de har fått för mycket, säger Jessica Lyon.

Syrener är tåliga och härdiga och trivs i de flesta jordar, helst i sol eller halvskugga. Oftast behövs ingen gödning eller jordförbättring, och knappt någon beskärning att tala om.

Artikelbild

| Syrener finns i många olika varianter, färger och storlekar. De vita syrenerna doftar lite mindre än de lila.

– Jag gillar att de trivs helt naturligt i vårt klimat, man behöver inte hålla på och dutta med dem. Jag brukar rensa bort de äldsta grenarna som blommar dåligt, men annars låter jag dem vara, säger Jessica Lyon.

Vill man maxa nästa års blomning ska man plocka bort klasarna när de har blommat över – en omöjlighet hos Jessica som har mängder av syrener.

Artikelbild

| Syrener finns i många olika varianter, färger och storlekar. De vita syrenerna doftar lite mindre än de lila.

– Men vi får massor av blommor ändå. Och så har jag upptäckt att domherrarna älskar syrenfrön, så på vintrarna sitter de i buskarna och äter, det är jättemysigt!

Syrenen har inte bara en ljuvlig doft – den smakar fint också och är fullt ätbar. Sylt, gelé, marmelad eller saft är några förslag på användningsområden.

Artikelbild

| Syrener har funnits i Sverige i flera hundra år och alltid varit väldigt populärt – säg en växt som sammanfattar den förväntansfulla försommartiden bättre!

– Jag brukar göra saft på de klassiska lila bondsyrenerna, de doftar och smakar mest. Jag använder samma recept som till flädersaft. Ibland strösslar jag blommorna över säsongens första sallad, eller lägger dem på en tårta. Man kan kandera dem också, tipsar Jessica Lyon. (TT)