Loke hoppar upp i soffan och tittar sig runt om i rummet med sina stora gula ögon. Han bor i Flogsta tillsammans med sin kattkompis Darwin, matte Fleur Schouten och hennes sambo samt nya gäster titt som tätt. Fleur Schouten är nämligen värd genom uthyrningsbolaget AirBnB och hyr ut ett av sina fyra rum. I natt har ett par från Kina hyrt rummet, föräldrar till en student som också bor i området. Paret pratar ingen engelska, så Google-translate används flitigt. Men det är inga problem alls tycker Fleur.

– En av de största fördelarna med att vara värd är att man får ta del av olika kulturer som gästerna tar med sig. Alla har sina egna kulturer, normer – det blir ett brett intryck. Roliga saker händer, säger Fleur med ett leende.

– Gästerna har tillgång till köket vilket gör att man kommer närmare varandra. Matlagning gör att man "bondar", säger Fleur Schouten.

Artikelbild

| "Man får ta del av olika kulturer och dessutom får man en extra slant varje månad", säger Fleur Schouten.

Rummet som Fleur hyr ut använde hon tidigare som gästrum. Det är litet men ljust, och har det som behövs för att övernatta. En dubbelsäng, ett högt bord i ek, en barstol i vitt tyg, en gosig grå fåtölj och en garderob. Innan Fleur gick med i AirBnB var hon med i gästfrihetsutbytesnätverket Couchsurfing som innebär att man får sova över på soffan hos en privat värd utan kostnad. Hon beslöt sig efter en tid att avancera till AirBnB, ett säkrare alternativ.

– Dessutom får man en extra slant varje månad. Inte mycket, men det räcker till lite semesterpengar.

Inkomsten är en av orsakerna till att Fleur hyr ut, men också mötet med nya människor.

– Jag har fått en hel del vänner som har bestått efter att de har lämnat. Jag har stående inbjudningar till Italien och Schweiz från förre detta gäster.

Artikelbild

| Rummet är litet men ljust, och har det som behövs för att övernatta.

Nu har rummet hyrts ut i ett år, och ungefär 30 olika gäster har varit hemma hos Fleur Schouten.

– Första gästen vi hade stannade i tre veckor, och det gick superbra. Men vanligast är att man stannar fem dagar, från söndag till fredag. Gästerna som kommer är i många fall föräldrar med barn här i stan eller kommer på grund av universitetet. Högst tryck är i början av terminerna då många studenter står utan bostad, och under högtider.

Artikelbild

| Fleur Schouten har hyrt ut ett rum i ett år nu.

Loke kryper fram under bordet och jamar.

- Katterna har inga problem med gästerna, tvärtom, de har blivit mer öppna. På min uthyrningsprofil står det att vi har två katter, men jag brukar säga till gästerna att om de inte vill ha katter i sängen bör de stänga dörren.

Hittills har uthyrningen varit problemfri. Det värsta som hänt har varit att ett glas har gått i kras, som gästen erbjöd sig att betala för.

– Men jag kollar alltid gästernas referenser, varför de är här. Om en gäst inte ser ut som på den profilbild de har på AirBnB:s hemsida brukar jag be om att få se på ID. Och så öppnar jag i porten innan jag släpper in dem här i lägenheten. Men det har aldrig varit några tokigheter.

Fleur berättar att AirBnB ger ett bra skydd. Innan bokning kan inga personuppgifter utbytas. En gång blev rummet dubbelbokat, vilket AirBnB:s dygnetrunttjänst ordnade genom att bekosta en av gästernas vistelse på hotell i stället.

Loke och Darwin knaprar på lite torrfoder och jamar förnöjt. Äntligen kommer det kinesiska parets dotter, som kan engelska, tillbaka och Google-translate kan läggas undan igen.