Hemma på väggen hos Sven Haraldsson och Tiago Bonde Miranda hänger två foto­grafier, det ena föreställer en tjej i röd klänning och den andra en man i bar överkropp. De tittar båda in i kameran och möter betraktarens blick. För bara några år sedan hade det varit ovanligt att ha fotografier av främlingar på väggen – det var familjen och släktingarna som hade det privilegiet. Men sedan några år har fotokonsten tagit klivet från gallerierna in i våra hem.

Susanna Wendt är ansvarig för Foto­grafiskas internationella avdelning och Fotografiska Edition, den delen av museet som säljer fotokonst. Hon bekräftar att intresset ökat enormt globalt, att det öppnar nya fotogallerier hela tiden och att det ordnas över 300 mässor om året över hela världen.

– Fotografiet är en konstart som är lätt att ta till sig. Jag tror att det bland annat handlar om att fotografiet fångar ett ögonblick i tiden. Allt fler människor vill ha fotografisk konst hemma som ett sätt att uttrycka sig själva. Vilket ögonblick man väljer att hänga på väggen säger mycket om personen.

Artikelbild

Ett foto av fotografen Johanna Heldebro. Bilden heter "Jarred" och föreställer Heldebros man. Hänger hemma hos Sven Haraldsson och Tiago Bonde Miranda.

Fotografiska har som museum en stark vilja att vara inkluderande, att det inte ska vara svårt eller krångligt att ta del av konsten. Det här genomsyrar allt från själva fotografierna till öppettiderna och inredningen. Till exempel har man mjuka mattor på golvet så att man inte ska känna sig besvärad om ens ungar springer runt eller om man har höga klackar som smäller.

– Vi vill demokratisera konsten, och jag tror att konstfoto som form är demokratisk i sig, säger Susanna Wendt.

Varför intresset för foto har ökat hör delvis samman med att alla kan ta ett foto, och att det är så lätt att själv redigera det i sin smartphone. Folk har blivit mer medvetna om vad som utmärker ett bra fotografi.

Priset är också en del av populariteten. Det går att få tag på ett riktigt konstverk från 1 000 kronor och uppåt. Anledningarna till att det skiljer så mycket i pris är många, men i första hand beror det på hur känd fotografen är och hur stor upplaga det finns av fotografiet. Ju större upplaga desto billigare blir det.

Artikelbild

Posters är ett toppenalternativ för den som vill testa att inreda med fotografier. Det är ett billigare alternativ till den äkta fotokonsten. Till exempel "Room with a view", från Desenio.

Från början var Fotografiska endast ett museum, men nu kan man även köpa verk härifrån.

– Vi har börjat ha samarbete med våra utställande fotografer, som gör att vi ibland kan erbjuda besökarna att köpa deras bilder. Vi vill göra foto­konsten tillgänglig oavsett plånbok, och vänder oss till personer som är mellan konstköpare och de som köper posters i vår shop, säger Susanna Wendt.

Artikelbild

Från museum. Fotografiska museet i Stockholm har numera fotokonst till försäljning på Fotografiska Edition, som till exempel ”Steam at Närsakar”, av Ricky Tillblad.

Sven Haraldsson och Tiago Bonde Miranda köpte sina fotografier spontant under en lördagspromenad i vintras när de slank in på sitt favoritgalleri på Södermalm i Stockholm.

– När jag flyttade in i den här lägenheten för sex år sedan hade jag bara råd med planscher. Det var modernt med grafiska mönster då, och till slut hade jag lite väl mycket av grundfärger och former här hemma. Tiago flyttade in, och vi gick på jakt efter avbildande konst. Vi tittade på oljemålningar, men det var ganska dyra prislappar. På så sätt är fotokonst ganska överkomligt, säger Sven Haraldsson.

Bilderna kostade runt 2 000 kronor styck.

– Men sen blev det ju nästan det dubbla när jag lämnade in dem på ramverkstan, säger Sven som är extra nöjd med den bruna ramen kring fotot av kvinnan.

– Det blev en del av konstverket. När vi valde bilderna funderade vi inte så mycket. Vi valde en bild var på impuls. Nu i efterhand kan jag tycka att Tiagos val var lite mer spännande än mitt. Men fotona betyder mycket för vårt hem, de talar med varandra och säger något om oss två – att vi har stora olikheter men ändå kompletterar varandra.

Sven säger lite ironiskt att man tror ju att man är opåverkad av tidens tendenser, men att det är en villfarelse. Att han är medveten om att han inspirerats av trenden med konstfoto.

– Vännerna har ju också mycket foton på väggarna. Jag är själv förtjust i den typen av fotokonst som inte enbart är dekorativ. På ett sätt tycker jag inte att våra bilder är helt vackra, men de har andra konstnärliga kvaliteter.

Paula Lidström driver onelinegalleriet Piqmo sedan 2014. Hon ville göra konstfotot mer tillgängligt via nätet och bestämde sig för att erbjuda lite mer avancerade bilder än enbart dekorativa foton.

– Vi väljer ut de fotografer som har en konstnärlig intention med sina verk, och jag har märkt att responsen är stor. Det finns ett stort intresse och också kunskap hos köparna, säger Paula Lidström som också gör hembesök för att hjälpa kunden hitta den ultimata bilden till just hans eller hennes hem.

Och kan hon inte göra hembesök, kan man skicka en bild som föreställer den vägg där man vill ha sitt konstverk och så photoshoppar Paula in det konstfoto som hon tänker sig ska passa in.

– Vi ser två trender just nu, och det är intressant att det är två motpoler. Den ena är gatufotot och den andra är arrangerade bilder. Gatufotografi har blivit populärt i takt med att våra mobilkameror blivit bättre och bättre.

Enligt Paula Lidström är fotokonst är en relativt ny konstform som vi bara sett början av.

– Den har ändrat form enormt mycket bara under sista decenniet. Köp foton som sticker ut lite – det kan bli en jättebra investering! (TT)