Det är show men samtidigt väldigt mycket allvar över Chelsea Flower Show som hålls i London i maj varje år. Inget får misslyckas under de fem dagar som den prestigefyllda tävlingen äger rum. Pionerna ska slå ut på dagen, irisarna blomma perfekt och gräsen vaja utan att brytas.

– Jag hatar larver, muttrar en av årets designer när han upptäcker att någon gnagt på avenbokshäcken vars blad är fulla med hål.

Det kan kosta guldet. Minsta skavank i tävlingsträdgården kan ge minuspoäng från den stränga juryn och göra att man går miste om den högsta utmärkelsen. Ett guld på Chelsea Flower Show är det finaste en man kan få. Och blir man Best in show är framtiden säkrad.

Artikelbild

| Klassisk. Chris Beardshaw designade en klassisk chelseaträdgård med formklippt idegran, lupiner, salivor och höga Echium. Snyggt men inte pråligt

Årets mässa bjöd på färre visningsträdgårdar än vanligt. De största, Show Gardens, det vill säga de utställningsträdgårdar som får mest plats och uppmärksamhet och är mest prestigefyllda att få göra, var bara åtta stycken. Dessutom saknades många av de tyngsta namnen i den här världen. Ingen Dan Pearson (Best in show i fjol), ingen Andy Sturgeon, mångfaldig guldmedaljör och ingen Ulf Nordfjell som gett Sverige guld tre gånger och en Best in show.

Färre sponsorer och en allmän oro för den brittiska framtiden var några teorier om orsaken till det.

I stället fick Chris Beardshaw glänsa. Han är en flitig designer på Chelsea, och i år fick han stort utrymme. Hans design består alltid av snygga växtkombinationer och den här gången, som så ofta förr, hade han höga blå echium som vajade över lupiner, salvia och nejlikor. Och formklippta buskar så klart. Hur skulle engelsmännen klara sig utan dem?

– Vi har bara 17 dagar på oss att bygga det här, berättade han och kunde nöjt konstatera att juryn också tyckte att han lyckats bra med det arbetet, säger Chris Beardshaw.

Artikelbild

| Rörligt. Med hjälp av högtalare placerade under karen rörde sig vattnet i den installationen av James Alexander-Sinclair.

BBC2, som fyller 50 år i år, firade med att stå bakom fem ”Feel good gardens”, och där mådde man verkligt bra. Särskilt lyckad var Sarah Ravens och Tricia Guild fantastiska blomsterträdgård, som gjord för att göra buketter av. Humlorna och bina älskade den lika mycket som publiken.

Chelsea Flower Show är naturligtvis också nyheter. Här visar branschen upp sina senaste skapelser. Som Harknessrosen ’Jane Austen’, eftersom det i år är 200 år sedan författarinnan dog. Austinrosen ’Dame Judi Dench’ dök upp i en frösådd och visade sig vara pålitlig och stark, precis som skådespelaren som gett den dess namn.

Artikelbild

| Rast- En stilla stund här, för att njuta av sitt trädgårdsarbete.

Världens enligt uppgift starkaste chileplanta (den heter faktiskt så), med 2,5 miljoner scoville, stod på parad. Och gillar man klematis så kan nog en ny japansk sort, som blommar långt in på hösten, tillfredsställa även den mest kräsna.

De stora Show Gardens tilldelades fyra guld och två silver. Trädgården som symboliserade silkesvägen till Kina och Chris Beardshaws trädgård fick båda medaljer i silver-gilt, som är en medalj mellan guld- och silver. Evenemanget pågår till och med söndag den 28 maj. (TT)