Gör så här:

Ska tomaterna stå i växthus är det dags att förså mellan den 1 och 15 mars. Ska de växa ute är den 1 april ett bra riktmärke.

Använd bra såjord _ det ska vara en finkornig lucker torvjord som svagt gödslats kemiskt för att inte få med svampar som kan angripa fröna.

Artikelbild

| Avklippta mjölkkartonger funkar fint som kruka. Välj jord med omsorg! Tomatexperten Åke Truedsson tipsar om att se upp med alltför billig jord.

Fyll sålådor med såjord, släta ut ytan och packa något. Vattna lätt.

Gör 0,5 centimeter djupa hål i jorden med till exempel en blyertspenna. Stoppa ett frö i varje hål och fyll igen. Coctailtomatfrön sås ytligare eftersom de behöver mer ljus för att komma igång.

Vattna försiktigt.

Sätt på locket på sålådan och låt stå i rumstemperatur _ idealiskt är 23 grader.

Artikelbild

| Plantorna mår bäst och blir fint knubbiga om du härmar klimatet i Andernas berg, tipsar tomatexperten Åke Truedsson. 20-25 grader på dagen och 12-15 grader på natten.

Placera växtbelysningen fem centimeter ovanför locket och sätt gärna en timer med 14-16 timmars ljus per dag.

Efter 3 till 14 dagar gror fröna _ beroende på frönas ålder och sort, temperatur och jordens fukthalt.

Artikelbild

En vecka efter groningen slår plantorna i taket på locket, ta då av det. Låt dem växa en vecka till, plantera sedan om i krukor.

Källa: "Odla tomater", av Åke Truedsson (Natur och Kultur)

Åkes bästa planttips:

Vattna sålådan ordentligt några timmar före omplanteringen till krukor.

Placera lite planteringsjord i botten på en väldiskad plastkruka, tio centimeter i diameter. Gröp ur plantan försiktigt ur sålådan med en sked och försök få med så mycket som möjligt av jordklumpen.

Placera klumpen på botten av krukan och fyll på med jord runt plantan och packa lätt. Den delen av stammen som hamnar under jordytan kommer också att få rötter.

Placera krukorna i en plastlåda med tät botten och ställ tillbaka under ljuskällan.

Efter någon veckas etablering står plantorna gärna svalt på natten, 10-14 grader är lagom. Under dagen vill de ha 18-25 grader.

Vattna i botten på lådan. Låt plantorna torka upp mellan vattningarna. Ge ingen näring

Blås på plantorna eller rör lite på dem med fingrarna ibland så blir de starkare.

Källa: "Odla tomater", av Åke Truedsson (Natur och Kultur)

Tomatklubb och egen genbank

- Jag har redan sått de första sorterna, de som ska vara i växthus där jag också har lite stödvärme. Det blev ungefär 150 olika. Sedan ska jag så 150 busktomater också, säger tomatälskaren och storodlaren Åke Truedsson, som bland annat gett ut boken "Odla tomater" (Natur och Kultur).

Bevarar sorter

Åke har startat en tomatklubb och har nu omkring 800 olika sorter i sin genbank.

- De stora företagen som producerar fröer vill helst ha tre-fyra sorter på marknaden. De håller på att utrota den genetiska mångfalden, den största skatt vi har här på jorden, säger han.

Genbanken har blivit populär bland hobbytomatodlare, och där finns något för alla.

- Jag har många härdiga sibiriska sorter som blivit väldigt populära bland dem som bor långt norrut, de passar deras klimat. De västerländska sorterna vi erbjuds av fröföretagen är inte anpassade för zon 4 och uppåt.

Tomatklubben informerar också om hur man ska lyckas med sin tomatodling _ en kunskap som till stor del fallit i glömska, menar Åke.

Han tipsar om att gödsla med kalium och fosforrik gödning, lägga i en matsked vedaska och gärna en matsked kalk i jorden för att förstärka smaken på tomaterna. (TT) Anna Bratt