Sala backe Ă€r en ovanlig stadsdel. HĂ€r finns inte bara en vĂ€lmĂ„ende kvarterskrog. HĂ€r finns tre â alla belĂ€gna inom ett par kvarter. MĂ„nga fler stĂ€llen att gĂ„ ut och mötas pĂ„ Ă€n i mĂ„nga av Uppsalas övriga stadsdelar. PĂ„ Taverna Ragusa sitter Ă€garen Zeljko Milicevic vid bardisken och Ă€ter gösfilĂ© med finhackad ansjovis medan han funderar över varför kroglivet blomstrar just i Sala backe. Men han har inget riktigt svar, sĂ€ger han, utan vet bara varför det funkar pĂ„ Ragusa.
â StĂ€mningen Ă€r avslappnad hĂ€r, vi kĂ€nner varandra. De dĂ€r barnen som fick en klubba av mig för tio Ă„r sedan nĂ€r deras förĂ€ldrar köpte pizza, nu Ă€r de tonĂ„ringar och alla kan mitt namn fastĂ€n det Ă€r jĂ€vligt svĂ„rt att uttala, skrattar han mellan tuggorna.
Klockan Àr bara fyra pÄ eftermiddagen, och det dröjer innan gÀsterna kommer. Zeljko Milicevic har drivit Ragusa i tio Är. Och det gÄr riktigt bra; i höst bygger han ut.
â Man mĂ„ste vĂ„ga starta upp, kanske vĂ„gar man inte i andra omrĂ„den?
Ofta Ă€r det bristen pĂ„ finkrogar i Uppsala det brukar snackas om. Att vi inte har sĂ„ mĂ„nga stĂ€llen att stoltsera med nĂ€r White Guide smackar sig igenom stan. DĂ€remot pratas det sĂ€llan om utbudet av kvarterskrogar utanför stadskĂ€rnan; de dĂ€r smĂ„ restaurangerna om hörnet dĂ€r man kan slinka in och kĂ€ka en dagens pasta och kanske dricka ett glas husets röda en vanlig sketen tisdag. Eller bara trĂ€ffa nĂ„gra nĂ€rboende vĂ€nner i en halvspontan gathering över en cola eller öl. Sök pĂ„ pĂ„ nationalencyklopedin eller wikipedia, och du hittar ingen definition av âkvarterskrogâ. Men de flesta av oss fĂ„r nog ungefĂ€r samma bild i huvudet: avslappnat, hemtrevligt och opretentiöst. Mer rödrutiga dukar och insuttna pinnstolar Ă€n sparrisar i kors och servitörer med vita handskar.
Det dÀr stÀllet som befinner sig mellan pizzahaket utan utskÀnkningstillstÄnd och gourmetkrogen med sparrisarna.
â En kvarterskrog Ă€r ett mysigt stĂ€lle med varm atmosfĂ€r och bra priser. Ett stĂ€lle dĂ€r man ska kunna bli igenkĂ€nd av personalen.
Det sĂ€ger Lisa Dahlgren som under sju Ă„r drev den populĂ€ra kvarterskrogen Stiernhielms krog i SvartbĂ€cken och som Ă€n i dag â drygt fyra Ă„r efter att hon bestĂ€mde sig för att lĂ€gga ner restaurangen dĂ„ nya EU-regler krĂ€vde en större ombyggnad â fĂ„r en klump i halsen nĂ€r hon pratar om sin gamla krog.
â Vi hade mĂ„nga stammisar och nĂ„gra av dem grĂ€t nĂ€r jag stĂ€ngde. Och jag med! Jag lĂ€ngtar vĂ€ldigt mycket tillbaka till den tiden, det var en sĂ„ mysig stĂ€mning. Men samtidigt jobbade jag ju jĂ€mt âŠ
Vad betyder en bra kvarterskrog för ett omrÄde?
â Att det blir mer levande. Grannar kan gĂ„ dit och trĂ€ffas, jag tror att gemenskapen ökar.
Men visst startar nya kvarterskrogar. Sofia Sunnerman Àr en av drivkrafterna bakom vardagsrumsatmosfÀriga kvarterskrogarna Spessito i Luthagen och sprillans nyöppnade Spessito 2 pÄ grÀnsen mellan HöganÀs och FÄlhagen. Hon önskar sig fler kvarterskrogar i stan.
â Jag tror absolut att det finns utrymme för det, Uppsala vĂ€xer ju hela tiden.
Men det krÀvs ju att folk ocksÄ gÄr till den dÀr krogen om en sÄdan startas. En stadsdel dÀr nÀstan bara barnfamiljer bor Àr exempelvis ingen dröm för presumtiva krögare.
â Min erfarenhet Ă€r att det mest Ă€r unga barnlösa par som jobbar mycket som gĂ„r pĂ„ kvarterskrogen. Och sĂ„ folk i övre medelĂ„ldern som vill unna sig, sĂ€ger Sofia Sunnerman, som jobbat pĂ„ flera kvarterskrogar i sĂ„vĂ€l Uppsala som Stockholm.
Tillbaka pĂ„ Taverna Ragusa i Sala backe har en av stamgĂ€sterna, Per-Ă
ke Thor, precis kommit. Han Àter hÀr ungefÀr en gÄng i veckan.
â Det Ă€r lagom att slippa laga mat en gĂ„ng i veckan. Och folk vill inte Ă„ka in till stan, för det Ă€r bara en massa bus dĂ€r.
FrÄn början fanns en rÀdsla för att det skulle bli bus hÀr ocksÄ med kvarterskrogarna, minns han.
â Men inte nu. Nu tycker folk att det Ă€r trevligt att de finns.