På hyllorna hos Karins skafferi trängs olivoljor med lakritstandkräm och italiensk nougat. Det var för snart fyra år sedan som Karin Hallin-Lindberg öppnade sin delikatessbutik i Luthagen. Hon tog över lokalerna efter en blomsteraffär och delar av inredningen finns kvar, exempelvis de stora blomskåpen.
– De är perfekta som kylskåp! konstaterar hon.

Blomskåpen är nu fyllda med exempelvis buffelyoghurt, vaktelägg, ostar fraktade från Italien och blåbärsglögg tillverkad i en liten by norr om polcirkeln. Här finns också Karin Hallin-Lindbergs egentillverkade och prisbelönta marmelad gjord på rabarber och långpeppar, vars smak faktiskt påminner om isglassen Igloo.
– Jag har lite av allt och försöker satsa på att ha sådant som ingen annan har. Men Uppsalaborna är verkligen intresserade av delikatesser och väldigt kunniga så det gäller för mig att hänga med bland trenderna, säger Karin Hallin-Lindberg.

En av de mest populära varorna just nu är svart vitlök, något som Karins skafferi haft i sitt sortiment sedan januari men som hon först nu sett dyka upp i olika tidningar och på matlagningsbloggar. Det är helt vanlig vitlök men som är fermenterad och därför svart.
– Den är lite geléaktig i konsistensen. Vissa tycker den smakar lite lakrits och andra har nämnt parmesan, berättar Karin Hallin-Lindberg.
En annan nyhet i butiken är Matcha-techoklad, choklad som i stället för kakao är gjord på exklusivt japanskt grönt te.

Artikelbild

| Karins Skafferi, choklad

Den som vill unna sig något sött kan besöka Chocolats butik i Svavagallerian. Här finns chokladpraliner i alla smaker och även här förbereder man sig faktiskt på Matcha-techokladens intåg.
– Det finns små trender i choklad. För ett par år sedan var det choklad och chili som förvånade alla och nästa år kommer trenden vara matcha, säger Hrair Ponossian.
Generellt tycker han att Uppsalabornas intresse för delikatesser och choklad är enormt stort.
– Sverige har inte varit ett chokladland speciellt länge, men nu blomstrar branschen. Vi vill veta allt om det vi stoppar i oss och allt fler väljer finchoklad framför fulchoklad, säger Hrair Ponossian.

Ett av Uppsalas senaste tillskott bland delikatessbutikerna är Elisabeths ost och delikatesser på Sysslomansgatan. I slutet av augusti öppnade paret Mikael Ottosson och Helena Kihlblom sin butik.
– Det bästa är när man får kunder att våga prova nya saker. Alla människor har ju en grundrelation till ost, sedan kan den vara både bra och dålig, säger Mikael Ottosson och skrattar.

Trots att butiken är belägen mitt emellan Saluhallen och Luthagens livs, som nyligen uppdaterade sin ostavdelning, trivs paret med läget.
– Jag tror att ju fler handlare det finns desto större blir intresset för delikatesser. Hela Sysslomansgatan kanske kan bli en delikatessgata, säger Mikael Ottosson.