Klockan är strax innan åtta på kvällen och i stora salen på Smålands nation står långborden uppradade. Johan Bergström och Erik Nylén, som håller i frågesporten, delar ut papper och pennor inför kvällens superquiz.
– Vi har frågesport i puben varje vecka, men några gånger per termin flyttar vi upp hit till stora salen och kör ett mer omfattande superquiz, och det brukar vara populärt, säger Johan Bergström.
Och även denna gång har det samlats en hel del folk. Erik Nylén berättar att ungefär hälften av gästerna brukar vara återkommande lag, men att det alltid är några som kör quiz för första gången också.

Mitt på ett av långborden sitter ett lag där några har varit med förr, medan andra gör premiär. Men varför är pub-quiz så populärt då?
– Det är en trevlig umgängesform. Man äter, dricker och snackar lite, men samtidigt gör man ju något ihop, säger Ida Åberg som är en frekvent quizdeltagare.
Lagkompisen Jon Hessman fyller i.
– Jag och Carolina här bredvid träffas exempelvis för första gången nu ikväll, så det är väldigt socialt. Det brukar vara svåra frågor och vi har inga förhoppningar om att vinna, utan vi är framför allt här för att det är en kul grej.

På Smålands består frågesporten vanligtvis av tio blandade frågor och fyra musikfrågor, men ett superquiz består av 25 frågor. En av de första handlar om Centerpartiets tidigare namn och ljudnivån blir betydligt lägre när lagen viskande ska enas om sina svar. Även om Ida, Jon och övriga lagkompisar bestämt hävdar att tävlingen inte är viktig, märks det på stämningen i salen att det är en hel del prestige inblandat och koncentrationsnivån stiger när frågesporten väl har dragit i gång. På Pipes of Scotland, lite längre ner på S:t Olofsgatan, vankas det också frågesport. Fast här är det ett lite annorlunda upplägg än på Smålands. Det är nämligen musikquiz med trubadurdoun HansGunthers.

Artikelbild

| Smålands nation

Själva quizet går ut på att trubadurerna spelar tio låtar och ger två frågor till varje låt. Det kan röra sig om låttitlar, artister, vilket land bandet kommer ifrån, eller någon kuriosa kring låten.
– Reglerna är inte så krångliga, utan det är mest krångliga frågor, säger trubaduren Thomas Pichler.
Men det är inte bara formatet som är annorlunda, utan även stämningen skiljer sig något. På Smålands nation är det mer tävlingsinriktat medan det är ett mer typiskt pubsorl på Pipes of Scotland.
– Det blir nästan som after ski-stämning, säger restaurangchefen Marie Edberg glatt och berättar att det ibland är fullbokat till musikquizet två veckor i förväg.

 

5 x PUB-QUIZ

Smålands nation
Var: S:t Larsgatan 5.
Vad: Onsdagsquiz varje vecka med blandade frågor.
Starttid: Kl 20.00.
I potten: 200 kronor till det vinnande laget.
Övrigt: Några gånger per termin är det superquiz som är en mer omfattande frågesport i stora salen. Du måste ha nationskort för att gå på Smålands quiz.

Artikelbild

| Pipes of Scotland. Fr v Johnny Berglund, Thomas Pichler

Pipes Of Scotland
Var: Kungsgatan 27
Vad: Musikquiz varje onsdag tillsammans med trubadurduon HansGunther.
Starttid: Kl 20.30.
I potten: Vinnarna får ett presentkort på trerättersmiddag för tre personer.
Övrigt: Tänk på att boka bord i god tid för här bruka det bli fullt.

19
Var: Svartbäcksgatan 19.
Vad: Kör filmquiz en gång i månaden, där det ställs frågor utifrån tio filmklipp som visas på storbildsskärm.
Starttid: Kl 19.00.
I potten: Presentkort på en middag för fyra.
Övrigt: Nästa tillfälle är nu på torsdag, 26 april.

Etage Kök & Bar
Var: Dragarbrunnsgatan 39.
Vad: Musikquiz varje torsdag med tjugo frågor i kategorierna artist/grupp, låttitel, allmänbildning och film/tv-serier.
Starttid: Kl 22.00.
I potten: Varsin dryck till det vinnande laget.
Övrigt: Karaoken är öppen före och efter frågesporten.

Agave Tequila bar
Var: Drottninggatan 8.
Vad: Musikquiz, i ledning av Daniel Bjällmén, varje onsdag.
Starttid: Kl 20.00.
I potten: 250 kr presentkort på Agave.
Övrigt: Vill du ha bord gör du bäst i att boka efter som att det inte finns så många. Många kommer dit och värvar medlemmar till sina lag på plats så du måste inte ha med dig tre kompisar från början.