Kräsna uteätare har nog tidigare inte gjort sig besvär på Terrassen. Hit har man främst gått för en drink med schyst utsikt i centralt läge. Faktum är att krogpatrullens senaste besök bjöd på ett par dåliga matminnen, men sedan dess har Terrassen stramat upp sig. Lokalen har renoverats och ambitionsnivån höjts. Rökrummet, baren och inredningens kombination av lacksvart och lila känns lite landsortsnattklubb, men de klumpiga fåtöljerna från förr är ersatta med smartare stolar och de stora lamporna är vackra. Förändringen är, om inte klockren, så ändå en förbättring.

Menyn är bred och full av mat som tilltalar de flesta, från lammlägg till nachos. Det senare känns aningen ängsligt, men man är förmodligen rädd att skrämma bort tidigare barklientel helt.
Förrätterna är inte jättebilliga, men Skagencheesecake (97 kr) innehåller åtminstone en förlåtande mängd löjrom. Den lilla tårtbiten är gräddig i smaken och väldigt snäll, trots ett inslag av wasabi. Rödbetscarpaccion (84 kr) är en helt okej start, enkel som den är med tunna rödbetsskivor, smulad chèvre, valnötter och honungsstänk.
Från pubmenyn hugger patrullen in på en hamburgertallrik (145 Kr). Burgaren serveras med utmärkta tillbehör: mjukstekt lök med tydlig sötma, knaprigt bacon och smält ost. Dressingen, som har rejält bett, serveras i en skål för sig, vilket håller brödet fräscht. Tyvärr är själva köttet kompakt och osalt, vilket är trist med tanke på det fina grundupplägget.

Fisk- och skaldjursgrytan (176 kr) ser ut som en gumbo, med fisk och skaldjur i en tjock, redd sås. Skaldjuren är fina och ovanpå allt tronar en saftig pilgrimsmussla, men såsen är både för tjock och för söt. Syra och sälta saknas mer eller mindre helt.
Menyn säger Black angus biff (224 kr) men vi får reda på att det är hängmörad biff från Faringe som gäller. Det är en jätteköttbit som trängs med potatis och bearnaise. De tre sorters lök (röd, gul och purjo) som utlovas visar sig ligga grovhackade i en hög på biffen. Knappast elegant, men löken är i alla fall varsamt stekt. Biffen är okej, men tillbehören håller inte måttet – idahopotatisen är som mos innanför de frasiga skalen och bearnaisesåsen kan vara en av de sämsta patrullen har stött på. Kan man inte göra bea ska man inte göra bea, okej?

Artikelbild

| Henrik Lidbjörk

Efterrättsmenyn består av en rad gamla bekanta. Den numera mycket vanliga crème brûléen finns här, liksom en chokladkakevariant under titeln chokladvariation (105 kr). Priset för den senare är saftigt, men desserten i sig inte så dum: Vit choklad-glass, mjölkchokladmousse och en liten chokladkaka. Moussen har ett oaptitiligt skinn på ytan, vilket är rent pinsamt, men den mörka chokladkakan överraskar positivt. Sorbeten (57 kr) är hemlagad och vid patrullens besök en väldigt söt men smarrig variant med passionsfrukt.

Terrassens uppfräschning är välkommen. Förvandligen från bar till bar och restaurang är trevande, men man kan numera gå hit hungrig utan problem – bara man inte väntar sig stordåd från köket.

 

TERRASSEN KÖK & BAR

Passar för: Den spontana kompismiddagen, där en i sällskapet vill lammlägg, medan en annan vill ha nachos och öl.

Prisnivå: Trerätters utan dryck (exempelpris): 350 kr. Terrassen har också en barmeny med ett par rätter runt hundralappen.

Prisvärt: Klart varierande, vissa rätter är ganska högt prissatta, medan andra är högst överkomliga.

Övrigt: Terrassen är ett av de numera fåtal ställen som har rökrum inomhus.

Barhäng: 75%

Utsikt: 100%

Levande ljus: 10%