Gammal charm à la kakelugnar möter nytt i form av ett modernt och till stora delar ekologiskt och närproducerat utbud. Och med en uteservering som bjussar på såväl soliga bord som skuggig grönska hittar också sommargästerna sin oas.

Sallader, soppor, pajer och lite större mackor står till buds för den lunchhungrige. Salladen med handskalade räkor och pasta (80 kronor) är superfräsch med flera överraskande ingredienser; här ryms ostkuber, oliver, solrosskott och flera sorters bönor. Inte lika fräsch och lätt, men minst lika välsmakande, är den mättande ost- och skinkpajen (80 kr inkl sallad och bröd). Till både sallad och paj medföljer en liten bricka med tre sorters bröd och smör – tjusigt och gott.

Kardemummas flaggskepp är det stora utbudet av stenugnsbakade surdegsmackor. En fröjd för ögat, och svårt att välja när man står där framför disken – men tyvärr visar sig laxsmörgåsen (69 kr för den stora varianten) vara en besvikelse. I jämförelse med de andra lunchalternativen är mackan både tråkig och oprisvärd med en skiva rökt lax på en tunn skiva bröd med lite färskoströra. Hallonsmoothien (36 kr) lämnar också en del att önska. Nyttigt förvisso, men denna variant är väl syrlig och hade behövt mer hallon och mindre youghurt. Njut i stället av den saftiga och välfyllda rabarberpajen med hemgjord glass eller vaniljkräm (35 kronor). Vaniljkrämen är för övrigt en av de godaste vaniljkrämer någon i patrullen smakat – kan definitivt ätas utan paj till! Missa heller inte den hemgjorda och imponerande smakrika glassen (1 kula 25 kr, 2 kulor 35 kr). Inga fejkgredienser här inte.

Artikelbild

Espresson (20 kronor för en enkel) är helt okej, smakar som en bättre standardespresso. Den svalkande is-latten med hemgjord glass och grädde (45 kronor) kostar en del i både kronor och kalorier, men det är den värd.

Det är tydligt att Kafé Kardemumma har höga ambitioner, och med något enstaka undantag når man dessa höjder. Bra jobbat!