På Åsikt Uppsala går Ylva Stadell (S) och Malena Ranch (MP) 26/8 till angrepp på Alliansens ”svek” i kvinnofridsarbetet. Det är oppositionens roll att kritisera, men vi vill ändå säga att vi tycker att anklagelsen är sällsynt orättvis , orättfärdig och dessutom osann.
Alliansen har slagit fast att Uppsala kommun skall vara ledande i frågor som gäller kvinnofrid. Vi är på god väg. I juni 2007 tog VFN för kommunens räkning beslut om Handlingsplan för kvinnofrid . Genom VFN har Uppsala kommun fyra olika samarbetsprojekt med frivilliga föreningar inom kvinnofridsområdet. Med stöd från kommunen bedriver Kvinnojouren sitt skyddade boende. Mansmottagningen mot våld driver ett pappaprogram och partnerprojekt. Stadsmissionen driver Minna-Marie-projektet, som bl a riktar sig till kvinnor med missbruksproblem. Brottsofferjouren utbildar personal kring våld mot kvinnor med funktionsnedsättning. Dessa frivilliga organisationer gör en fantastisk insats med att på olika sätt hjälpa de utsatta kvinnorna. Förutom dessa, av VFN stödda, frivilliga organisationers arbete har Uppsala kommun även ett skyddat boende ”SIRI”, som inte bara hjälper kvinnor från den egna kommunen utan även utsatta kvinnor från andra kommuner.
Kommunen hjälper också män som slår att komma ifrån sitt destruktiva beteende.
Medborgare som utsätts för olika typer av brott är ofta i behov av någon form av stöd. Kommunen stöder därför de organisationer som arbetar med brottsoffer, ex Brottsofferjouren , Kvinnojouren och Uppsala Mansjour.
När Alliansen tillträdde höjde vi genast anslaget till ideella föreningar från 3 till 4 miljoner. Av dessa går över 1 miljon till Kvinnojouren, en kraftig höjning, och en klar signal att vi från Alliansen agerar i stället för diskuterar. Vi arbetar, som redan nämnts, på flera plan med att hjälpa de utsatta kvinnorna men för att nå detta mål måste det även skapas en opinion mot våldet. Detta gör vi nu bla genom att hos Länsstyrelsen i Uppsala län ansöka om medel för en förstudie och kartläggning med fokus på förebyggande insatser riktade till män som utövar våld i nära situation Detta raljerar Malena Ranch (MP) och Ylva Stadell (S) över i sin artikel och kallar det naivt. Vi anser att man inte enbart kan behandla de som redan slagit, vilket görs mycket kraftfullt, utan även göra alla medvetna om den situation som råder. Det Malena Ranch och Ylva Stadell är inte att vara naiv det är att vara proaktiv!
Alliansregeringen har 2010 satsat 108 miljoner kronor som gått till länsstyrelserna för att de skall kunna fördelas till landets kommuner för att förstärka och utveckla stödet till våldsutsatta kvinnor och barn för samverkansprojekt mellan kommunerna och ideella sektorn. Tack vare detta har Stadsmissionen i Uppsala kunnat starta ”Valvet”, som är den enda verksamhet som riktar sig till våldsutsatta kvinnor med missbruk, Tack vare detta har Kvinnojouren kunnat fortsätta utveckla sin verksamhet och behålla två anställda medarbetare.
VFN arbetar vidare med att inrätta ett resurscentrum för kvinnofrid i Uppsala kommun. Det ska fungera som ”en ingång” dit våldsutsatta kvinnor kan vända sig. Tidigare kunde en utsatt kvinna ”bollas” mellan olika hjälpinstanser, men genom det kommande resurscentret kan den utsatta kvinnan omedelbart få hjälp genom att ringa ett nummer.
I Uppsala finns mycket kompetens kring kvinnofrid, både bland kommunens och de ideella föreningarnas personal. Självklart kan kompetensen utvecklas vidare, vilket också sker.
Stig Rådahl
ordförande (M) nämnden för vuxna med funktionshinder (VFN)
Martin Wisell
1:e vice ordförande(KD) VFN
Sonja Calais van Stokkom
ledamot (FP), VFN
Margareta Lundvall
ledamot (C) VFN