Arbetslinjen ger resultat

Genom att hjälpa människor att bryta med utanförskap frigörs resurser som i stället kan användas till andra verksamheter. Det skriver allianseni utbildnings- och arbetsmarknadsnämnde.

Uppsala2014-02-10 11:35
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett av våra löften inför valet 2010 var att med en tydlig arbetslinje hjälpa människor att bryta utanförskap. Möjligheten till egen försörjning innebär en chans för många människor att förverkliga drömmar och ambitioner. Långa perioder av arbetslöshet gör det allt svårare att komma tillbaka till arbetsmarknaden och det finns kopplingar till försämringar i både hälsa och självförtroende. Dessutom riskerar barn att få sina föräldrars sociala situation i arv, vilket gör insatser som syftar till att hjälpa människor tillbaka i arbete ännu viktigare. Arbetet för minskat utanförskap är en av vår tids stora frihetsutmaningar.

Under ett antal år har Uppsala kommun haft en mycket ansträngd ekonomi för ekonomiskt bistånd till familjer och enskilda som behöver det för sin försörjning. Bakom kostnader och siffror har vi kunnat se att vi inte tillräckligt fort satt in de åtgärder som behövts för att hjälpa biståndstagare, varav många arbetslösa, tillbaka till egen försörjning. Uppsalas arbetsmarknad är stark och antalet biståndstagare förhållandevis lågt, men för dem som väl kommit att behöva bistånd har perioderna ofta blivit allt för långa.

En av våra viktigaste åtgärder inom alliansen har handlat om att stärka arbetslinjen från första kontakt med kommunen till utbildning och stöd för återgång i arbete. För oss är det viktigt att verksamheten präglas av skyndsamhet att hjälpa den enskilde. På detta sätt och med hög kvalitet i insatserna räknar vi med att minska antalet personer som under långa perioder behöver uppbära ekonomiskt bistånd. Genom de välfärdsjobb som vi numera kan erbjuda får personer som har varit utan egen försörjning längre perioder en chans till ny arbetslivserfarenhet och i många fall även tillgång till de statliga trygghetssystemen.

Våra arbetsmarknadsåtgärder har upphandlats i en så kallad tjänstekoncession där aktörerna i konkurrens med varandra erbjuder människor stöd tillbaka till egen försörjning. I systemet har även byggts in incitament för att snabbt hitta långsiktigt hållbara lösningar för var och en. Metoden är ny och vi kommer följa utvecklingen noggrant för att se att våra ambitioner med denna valfrihetslösning också realiseras. Målet är hög kvalitet i verksamheten och strävan efter snabbhet och hållbara lösningar för dem som drabbats av arbetslöshet.

Förutom återetableringen av en tydlig arbetslinje har vi även poängterat vikten av goda rutiner och kontroller för att säkerställa att korrekta ersättningar betalas ut. Den som har rätt till ekonomiskt bistånd ska känna trygghet både i sin rätt till ersättningen och snabb tillgång till insatser som syftar till egen försörjning. Däremot ska ingen kunna nyttja våra gemensamma och yttersta trygghetssystem när rätt till ersättning inte föreligger eller när ansökta belopp inte motsvaras av ett faktiskt behov.

Arbete och egen försörjning är av avgörande betydelse för livskvaliteten – det finns samtidigt kopplingar till både hälsa och kommande generationers väl. Vi menar därför att det arbete som bedrivs på detta område betyder mycket för många.

Vi kan nu se positiva tendenser i kostnaderna för det ekonomiska biståndet. Samtidigt har vi varit noggranna med att betona vikten av att den totala budgeten för nämndens verksamheter ligger i balans.

Genom att hjälpa människor att bryta med utanförskap frigörs resurser som i stället kan användas till andra verksamheter. På så sätt tar vi ansvar för att det i framtiden ska gå ännu bättre för Uppsala.

Alliansen i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Mohamad Hassan (FP), Torbjörn Aronson (KD), Hannes Beckman (M), Gabriella Lange (M), Mats Johnsson (Fp), Kenny Jonsson (C), Madeleine Andersson (M), Inger Söderberg (M), Anne Lennartsson (C), Hugo Fiévet (KD)

Läs mer om