AI kommer nÀrmare men regeringen blundar

Hanteringen av artificiell intelligens avgör huruvida Sverige kommer fortsÀtta vara ett land i framkant, skriver Samuel Jonsson.

Att barn förbereds för ett vuxenliv, som kommer att domineras av robotar och algoritmer, genom att lÀra sig att tÀlja smörknivar i slöjden duger inte, skriver Samuel Jonsson.

Att barn förbereds för ett vuxenliv, som kommer att domineras av robotar och algoritmer, genom att lÀra sig att tÀlja smörknivar i slöjden duger inte, skriver Samuel Jonsson.

Foto: Beatrice Lundborg / TT

Debatt2019-12-04 02:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I skuggan av allt lĂ€ngre vĂ„rdköer och ökande kriminalitet sĂ„ hĂ„ller regeringen just nu pĂ„ att ignorera en frĂ„ga som kommer att forma inte bara Sveriges utan hela vĂ€rldens framtid. 

FramvÀxten av artificiell intelligens och hur denna hanteras kommer att avgöra huruvida Sverige kommer fortsÀtta vara ett land i framkant för utveckling och innovation eller om vi kommer bli omkörda och kvarlÀmnade av resten av vÀrlden.

För den som Ă€r intresserad av hur Sverige ska hantera de enorma utmaningar och möjligheter som kommer med artificiell intelligens Ă€r det rimligt att börja vid de nationella riktlinjerna som tagits fram av regeringen. 

NĂ€r vissa aktörer som exempelvis Stiftelsen för strategisk forskning framhĂ„ller att 53 procent av jobben pĂ„ svensk arbetsmarknad kan försvinna inom 20 Ă„r sĂ„ borde man kunna förvĂ€ntas sig att regeringen redan nu skulle börja vidta stora Ă„tgĂ€rder.

I stĂ€llet Ă„terfinns inget annat Ă€n tolv sidor av tomma ord frĂ„n regeringen i de nationella riktlinjerna. I dessa konstateras att Sverige behöver utveckla regler, normer och standarder för hur AI ska hanteras. NĂ„gra förslag pĂ„ vilka regler som behövs eller hur normerna ska utformas finns det dock inga förslag pĂ„. Regeringen konstaterar Ă€ven att Sverige mĂ„ste vara konkurrenskraftigt för att ta del av alla de möjligheter som kommer med AI. 

Det finns dock inte ett enda konkret förslag för hur företagandet ska förbÀttras i Sverige eller hur konkurrenskraften ska stÀrkas.

Det finns inte heller ett enda förslag pÄ vilka reformer som behövs för att förbereda den svenska arbetsmarknaden för att inte riskera massiv arbetslöshet.

Med artificiell intelligens kommer visserligen jobb att försvinna, men samtidigt sĂ„ kommer nya produkter att skapas och gamla göras betydligt billigare. Oavsett vad vi tycker om detta kommer artificiell intelligens att utvecklas i rasande fart över hela vĂ€rlden. 

De lÀnder och företag som lyckas utnyttja den nya tekniken bÀst kommer se enorma möjligheter gÀllande tillvÀxt och jobbskapande.

DĂ€rmed Ă€r frĂ„gan inte huruvida Sverige ska vara för eller emot artificiell intelligens utan det handlar snarare om huruvida tillvĂ€xten och jobben skapas i Sverige eller nĂ„gon annanstans. Sverige behöver bli ett land som premierar utveckling samtidigt som riskerna minimeras. Mycket kommer att hĂ€nga pĂ„ hur snabbt och hur bra Sveriges arbetsmarknad kan stĂ€lla om nĂ€r gamla jobb försvinner och nya skapas. Att yrken kommer att försvinna nĂ€r den teknologiska utvecklingen gĂ„r framĂ„t Ă€r ett faktum. Redan i dag kan vi se hur exempelvis snabbmatskedjor ersĂ€tter kassapersonal med skĂ€rmar. 

Fördelen för företag att ersÀtta en anstÀlld med en robot Àr att det minskar kostnaderna.

DÀrför behöver Sverige minska kostnaden för företag att anstÀlla sÄ att det Àven inom de kommande Ären Àr förmÄnligt att prioritera mÀnniskor över robotar. Detta kommer inte att rÀdda yrken frÄn automatisering, men kan i stÀllet göra att yrkena finns kvar i tio Är i stÀllet för fem. De hÀr extra Ären kommer vara oerhört viktiga för att företag och mÀnniskor tid att anpassa sig till en ny arbetsmarknad.

Artificiell intelligens mÄste ocksÄ börja fÄ ett större genomslag i skolan.

Att barn förbereds för ett vuxenliv som kommer att domineras av robotar och algoritmer genom att lĂ€ra sig att tĂ€lja smörknivar i slöjden duger inte. Artificiell intelligens kommer ta en allt större roll i vĂ„r vardag de kommande Ă„ren och dĂ€rför mĂ„ste programmering utgöra en allt större del av elevers utbildning redan nu. 

Skolan mĂ„ste förbereda eleverna för den vĂ€rld och den arbetsmarknad som de kommer möta – inte fortsĂ€tta att klĂ€nga sig fast till nostalgiska Ă€mnen som inte har nĂ„gon relevans i dag.

Detta gÀller inte bara grundskolan. Sverige kommer behöva göra massiva satsningar pÄ yrkesprogram sÄ att de mÀnniskor som förlorar sina jobb snabbt kan utbildas sig inom ett annat omrÄde. Att inte se riskerna med artificiell intelligens Àr inte rÀttvist mot de barn som ska vÀxa upp med det eller mot de vuxna som inom de nÀrmaste Ären kommer drabbas av det.

Om Sverige ska bli en vinnare och inte en förlorare nĂ€r artificiell intelligens blir en allt större del av vĂ„r vardag, behövs konkreta reformer frĂ„n regeringen, inte bara tomma ord som lĂ„ter bra pĂ„ pappret. 

Samuel Jonsson, MUF
Samuel Jonsson, MUF
Detta Àr AI

Articifiell intelligens innebÀr förmÄgan hos datorprogram och robotar att efterlikna mÀnniskors intelligens och kognitiva förmÄgor. Datorer och robotar börjar sakta men sÀkert nÀrma sig mÀnniskan i sina förmÄgor att lösa problem och utföra uppgifter.