Uppsala växer och ska bli storstad. Den största expansionsriktningNu har fyra Uppsala växer och ska bli storstad. Den största expansionsriktningen utanför stadskärnan är österut, utefter väg 282. Gunsta-området ska integreras i Uppsala med cirka 1 000 nya bostäder och Länna (och Almunge) kommer att växa med ungefär lika mycket.
Nu har fyra markägare sökt bygglov för 426 nya bostäder i Marielund, ett kulturskyddat område beläget mellan Gunsta och Länna. Nybygget är tänkt att i första hand vara inklämt mellan 282:an och det befintliga Marielund. Kommunstyrelsen har beställt en utredning om hur en utbyggnad i Marielund skulle kunna ske.
Här ska först ett par påpekanden göras.
1) Att en markägare önskar att exploatera sin mark räcker inte som skäl för att få bygga. Enligt Plan- och bygglagen (kap 1 och 2) ska all planläggning och prövning av bygglov ”syfta till att mark- och vattenområden används för det eller de ändamål som områdena är mest lämpade för med hänsyn till beskaffenhet, läge och behov”. Mark får bebyggas ”endast om marken från allmän synpunkt är lämplig för ändamålet”. Man ska se till ”en god och långsiktigt hållbar livsmiljö för människorna i dagens samhälle och för kommande generationer”. En önskan från privata markägare (där i det här fallet ett av förvärven har skett nyligen, uppenbart på spekulation), kan således i princip bortses från om det finns ett påtagligt övergripande allmänt intresse av att byggnation inte sker.
2) En vanlig missuppfattning är att Marielund måste bebyggas för att finansiera en VA-ledning till Länna och till det befintliga Marielund (en VA-anslutning av Marielund är önskvärd för att få renare vatten i sjön Trehörningen). Sanningen är att dessa båda VA-projekt kan finansieras fullt ut av den nya bebyggelsen i Gunsta och Länna respektive av den befintliga bebyggelsen i Marielund.
Marielund, beläget utefter en omväg från 282:an, har en erkänt mycket värdefull miljö. Detta föranledde skyddsföreskrifter redan under 1970-talet. Områdets unika karaktär konstaterades igen 2009 i en kommunal bebyggelseinventering. Här finns en sällsynt sammanhållen samling av sommarvillor från tidigt 1900-tal tillsammans med sjön Trehörningen och Lennakattens mest uppskattade station, allt inbäddat i en naturskön miljö.
Marielund är alltså skyddsvärt i sig – inte minst för Uppsalaborna och andra besökande. Men det är mycket känsligt för yttre påverkan. En politisk majoritet 2010 valde därför att inte tillåta någon byggande där.
Men en systematisk utbyggnad av Marielundsområdet skulle vara mycket olycklig även ur ett större perspektiv.
Att Uppsala växer gör det än viktigare att ge dess invånare större sammanhängande rekreations- och kulturområden. Detta är en grundtes i kommunens översiktsplan (ÖP 2010). Där betonas även vikten av en tydlig gräns mellan land och stad; staden ska inte okontrollerat flyta ut i landsbygden.
Med den redan beslutade utbyggnaden kommer Gunsta att uppfattas som stadens yttersta gräns, som Sunnersta i söder, medan Länna kommer att vara en tätort på landet. Mellan Gunsta och Länna finns ett tämligen orört sammanhållet nordsydligt stråk med mycket stora rekreations- och kulturvärden. Det sträcker sig från Funbosjön i norr (så kallat Natura 2000-område) till sjöarna söder om Fjällnora. Här finns ett varierande landskap med fem (!) olika sjöar, alla med olika karaktär, skogar (barr- och lövskog) och fält (gammal vikingafarled).
Här finns också många fornlämningar, tre medeltida herrgårdar (Frötuna, Hallkved och Marielund) som under århundranden satt sin prägel på bygden, Funbo kyrka från 1100-talet, kulturpunkterna Funbo Kyrkby och Marielund samt dessutom Fjällnora med sitt stora rekreationsutbud. Redan i dag används detta område mycket av Uppsalaborna för rekreation: bad, svamplockning, kanotuthyrning, promenader och vandringar (bland annat går Upplandsleden genom området), midsommarfirande i Marielund, skidåkning, skridskoåkning på plogade banor med mera. Dessutom finns här Lennakatten, som ju är en unik attraktion i sig och som även ökar tillgängligheten till området (vilken skulle öka med ett stickspår till Fjällnora).
Det behövs ingen större fantasi och insats för att ytterligare förhöja rekreationsvärdena – vandrings- och cykelleder (bland annat till Fjällnora) liksom fler skidspår kan tämligen enkelt iordningställas (för cykel kan spännande gamla skogsvägar till stor del användas) och olika slags evenemang kan förläggas till området. Behovet av ett rekreations- och kulturområde – eller grönt stråk – enligt vad som nu sagts blir ännu större nu när stan växer.
Med ett grönt stråk mellan Gunsta och Länna i öster – tillsammans med Hågadalen-Nåsten i väster samt Lunsen/Ekoln i söder – skulle Uppsala vara väl förberett för dess ökade bebyggelse och invånarantal. Ett sådant stråk skulle också locka nya invånare till Uppsala.
Med den stora satsning på nya bostäder som nu görs i Gunsta och Länna är det dessutom viktigt att rikta in efterfrågan vad gäller nybyggande till det utbud som finns på dessa orter, för att undvika halvutbyggda ”spökområden” (jämför till exempel Alsike stad under lågkonjunkturen på 1990-talet). Det är också i Gunsta och Länna som det kommer att finnas underlag för service och annan infrastruktur.
Den utbyggnad av Marielund som nu utreds – oavsett om den skulle genomföras helt eller delvis – skulle för all framtid förstöra inte bara de värden som finns i Marielund, utan även upplevelsen av ett sammanhängande stråk. Staden skulle dessutom upplevelsemässigt flyta ut över Funbofältet, med avtagsramper/rondeller utefter 282:an (som ska breddas) ända till Länna.
Det sagda innebär dock inte att det måste råda totalstopp vad gäller bebyggelse i Marielund. Med en kontrollerad och väl övervägd planering finns utrymme för ytterligare en del nya hus. En sådan ny bebyggelse måste dock ske inifrån och på lämpliga platser (något eller några hus per ställe) samt varsamt inom ramen för den befintliga infrastruktur som redan finns på plats.
En sund stadsplanering innebär allt sammantaget ett stadsslut efter Gunsta, med ett sammanhållet grönt stråk fram till Länna. Detta har Miljöpartiet redan insett, som nyligen lagt fram en motion därom. Har vi insatta och ansvarstagande politiker bör motionen vinna bifall.
.
Jonas Pertoft
ordförande Marielunds vänner
Anna Sprinchorn
sekreterare Marielunds vänner
UNT 13/5 2012