Förbifart - eller Hållbar Entré?

Sträckan Rickomberga–Kvarnbolund vid västra infarten till Uppsala bör utformas som esplanad med spårväg och en vanlig stadsgatas fart. Naturskyddsföreningen kräver ett hållbart alternativ till en orimlig planering, skriver Per Hedberg och Per Hultén.

Luthagsesplanaden är en förebild för en hållbar Västra infart, skriver Per Hedberg och Per Hultén.

Luthagsesplanaden är en förebild för en hållbar Västra infart, skriver Per Hedberg och Per Hultén.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2012-10-06 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Naturskyddsföreningen Uppsala kräver att kommunens kommande besked om inriktningen av hur väg 55 (Västra infarten till Uppsala) kompletteras med ett hållbart alternativ.

Annars tar här en planering sin början, ihop med Trafikverket, som ser ut att bli helt orimlig vad gäller miljö, kostnader och markanvändning ”för all framtid” – ytterst betingat av att hög hastighet ska kunna hållas hela vägen.

En alternativ inriktning bör vara att sträckan Rickomberga–Kvarnbolund utformas som esplanad med spårväg och utformad för den fart som en vanlig stadsgata har, till exempel näraliggande Luthagsesplanaden.

När Enköpingsbanan byggs kan en avlastande motorled dras längs banan för den västliga fjärrtrafiken runt staden för anknytning till E 4. Fjärrtrafik brukar endast utgöra en femtedel av trafiken på stadsnära motorleder, resten är lokaltrafik som lättare kan föras över till de andra trafikslagen som en hållbar stad ändå måste få mer av: kollektivtrafik och cykling.

En mer blandad bebyggelse samt infartsparkering med omstigning till ett heltäckande spårvägsnät, och i detta fall även till järnväg med regionaltåg, dämpar den lokala bilanvändningen. Att då bygga en motorled för hög fart och 40 000 fordon per dygn har blivit helt fel: ”Ur Tid är Leden!” Uppsala skulle förlora stora kvaliteter och det är slöseri med både mark och pengar.Vår kritik kan sammanfattas med orden: ”Bygg ut hållbar stad längs 55:an i stället för att bygga in motorled i staden!”.

Kommunen ska lämna sitt inriktningsbesked redan den 10 oktober, men enligt Miljöbalken måste även alternativ undersökas vid så omfattande markanvändning. Kommunen drev tidigare under många år att 55:an skall vara en entré till staden och inte en förbifart. Trafikverket kommer nu igen enbart med miljardförslag som innebär förbifart i 80 km i timmen. Kommunledningen lär redan ha reserverat nästan 200 miljoner kronor för projektet.

Vi står inför en ny epok med klimatproblemet och efter oljeåldern. Snabb övergång till el-fordon av alla slag är ett måste. Med framtida tysta elbilar och mindre däcksljud vid låg fart blir bullret lägre än vad det är på Luthagsesplanaden i dag och då kan bostäder och arbetsplatser byggas nära och marksnålt längs efter leden – undantaget områden för naturskydd, förstås. De vackra naturområden, som finns där, kommer då fler människor till del i grannskapet.

Fyrislundsstråket–Östra Sala backe, som kommunens kontor för samhällsutveckling ”tränat sig på” under senare år, kan direkt tjäna som förebild för ”riktig stad” byggd i stråkform. Det kan till och med räcka med cirka 40 meter vid sidan av en esplanad/stadsgata för att ge plats åt bra flerbostadshus, om hastigheten är 50 km timmen – och det är mycket bredare än så längs den del av 55:an det här handlar om.

På så sätt kan något tusental nya bostäder ges plats för i stället för enorma trafikplatser, där särskilt trafikplatsen vid Flogsta ter sig helt grotesk i de förslag som visats.

Man slipper markslösande ramper och stora svängradier om farten är lägre. Och en infartsparkering kan planeras in i Stenhagen så att den blir tillgänglig både för spårvagn och regionaltåg. Den infartsparkeringen suger upp delar av både fjärr- och lokaltrafiken.

Vi bör kräva att sådana alternativ också beräknas av Trafikverket, nu när Banverk och Vägverk äntligen är sammanslagna för smidigare totallösningar av trafik. På så sätt behöver inte 55:an få 40 000 (mot nuvarande cirka 25 000–30 000) fordon per dygn i Berthågasnittet 2030, vilket nuvarande projektering ju utgår ifrån.

Alltså: såväl trafikmängd som hastighet som tysta utsläppsfria elfordon utgör sammantaget helt nya förutsättningar för att göra ”riktig stad” av västra infartens stråk. Utifrån den situationen bör vi givetvis sträva efter bästa tänkbara cykelmiljö, hållbart och energisnålt byggande, gröna kilar med möjlig stadsodling etc. Detta blir då betydligt lättare att åstadkomma än med de planalternativ som hittills presenterats.

Om västra infarten blir en fin entré till staden så kan mer bebyggelse läggas dit och därmed minska trycket mot gröna värden inne i staden och på åkermark i helt andra riktningar ut från staden, till exempel på det näraliggande Librobäckområdet, där man tar åkermark nära Fyrisåns och Librobäcks stränder för att bygga småindustrier på.

Naturskyddsföreningen Uppsala kräver därför att ett alternativ med ”hållbar västlig stadsdel som entré till Uppsala” tas med i kommunens besked om inriktning angående väg 55, vilket ska lämnas den 10 oktober till Trafikverket.

Per Hedberg
ordförande, Naturskyddsföreningen Uppsala
Per Hultén
styrelseledamot, forskare inom Hållbart Samhällsbyggande
UNT 6/10 2012

Läs mer om