Attityden och inställningen till miljöfrågorna och ett hållbart samhälle har ändrat karaktär det senaste årtiondet. Tidigare ansågs dessa frågor och dess företrädare stå emot samhällsutveckling och tillväxt. Miljöhänsyn behandlades separat och som en sidofråga, både i hemmen och i företagen. Idag är miljöfrågorna och hållbarhetsfrågorna en naturlig del av vår vardag, oavsett om det handlar om att källsortera eller fundera över om nästa bil ska bli en miljöbil. På samma sätt har många svenska företag sett affärsidén i att jobba med hållbara produkter. I årsredovisningarna berättar man allt oftare tydligt vad man gjort på hållbarhetssidan. Skälet till det är att vi kunder alltmer efterfrågar miljövänliga produkter. Det företag som ännu inte insett det kommer snabbt bli hopplöst efter, både i försäljning och i lönsamhet.
Engagemanget för ett miljövänligt, hållbart samhälle är en av livsnerverna i Centerpartiet. Det var Centerpartiet som stod högst upp på barrikaderna när sälarna i Östersjön var utrotningshotade på 80-talet. Det var Centerpartiet och Olof Johansson, i den borgerliga regeringen 91-94, som lagstiftade om producentansvar vilket ledde fram till dagens källsortering. Det är Centerpartiet i Alliansen som med starkt engagemang håller de gröna frågorna högt på agendan.
Centerpartiet vill att Sverige ska vara förebilden för hållbar utveckling både lokalt och globalt. Sverige kan ta ledarskapet och visa att det är fullt möjligt för ett rikt industrialiserat och högteknologiskt land att gå före. Centerpartiet i regeringen har drivit på för att Sverige ska vara pådrivande globalt, och då främst inom EU. Vi har haft höga ambitioner när det gäller att visa ledarskap och gå före, oavsett om det handlat om nationell lagstiftning eller om gemensamma globala mål.
Tack vare att Sverige under lång tid haft miljöarbetet högt på agendan har vi i dag många entreprenörer och forskare som utvecklat ny miljövänlig teknik och miljövänliga lösningar. När det gäller miljöteknik betraktas vi just därför som ett av de ledande länderna av vår omvärld. Om vi spelar våra kort rätt, och ser till att det finns tillräckligt med forskningsresurser och riskkapital för utveckling och tillväxt, har vi alla chanser att öka exporten av miljökunnande och miljöteknik. Vilket i sig skulle skapa många goda jobb och företag här hemma i Sverige.
Samtidigt som många insett möjligheterna i miljöarbetet så finns det andra som borde ha agerat tidigare. Det märktes inte minst i samband med den djupa fordonskrisen i Sverige. Hur kan det komma sig att den svenska fordonsbranschen inte för länge sedan bestämde sig för att ligga i framkant vad gäller miljövänliga lösningar? Hur kan det komma sig att de försatte sig i en position så att de, när kunderna efterfrågade miljövänliga bilar, inte hade tillräckligt bra och prisvärda modeller att erbjuda? Hur kunde den svenska fordonsbranschen på 90-talet bedöma framtiden så fel? Hade bedömningen då varit en annan kanske vi hade klarat oss undan en så stark fordonskris i Sverige.
Det misstaget kan och får vi inte göra om. Därför är det viktigt att nu sätta upp höga mål för framtiden. Just därför utmanar Centerpartiet näringslivet, universiteten och högskolorna att bidra till att göra den svenska fordonsparken oberoende av fossila bränslen till 2030. Jag är för min del beredd att i regeringen driva fram beslut om styrmedel som leder till det målet. Det är dags för ett verkligt genombrott för elbilen och för en rejäl utbyggnad av laddningsstationer i hela Sverige.
Centerpartiet är garanten för att miljö- och klimatfrågorna kommer ha hög prioritet i Alliansregeringen också framöver. Jag vill, som minister och partiledarkandidat, vara med och leda det arbetet.
Anna-Karin Hatt
it- och regionminister
partiledarkandidat i Centerpartiet
UNT 5/8 2011