Bostadsfrågan är mycket aktuell i Uppsala. Stor inflyttning sker och bostadsbyggandet måste öka för att efterfrågan skall tillgodoses. 1200–1500 nya lägenheter per år är nu mer än önskvärt. Särskilt behövs fler hyresrätter. I dag är 26 proxwnr av det totala bostadsbeståndet i Uppsala kommun, hyresrätter vilket är lågt i jämförelse med andra likartade kommuner. Uppsalahem har nu intresseanmälningar från 64 000 personer.
Utöver det generella behovet av hyresbostäder finns särskild brist på bostäder för ungdomar, studenter och ekonomiskt svaga hushåll.
Kommunen har ett bostadspolitiskt ansvar innebärande att medborgarnas behov av bostäder skall tillgodoses.
Kommunen bör därför vid marktilldelning agera på ett sådant sätt att hyresbostäder de kommande åren bör utgöra 50 procent av nybyggandet.
Uppsalahem, som ägs av kommunen, är den viktigaste aktören vad gäller byggande av hyresrätter. Ett uppdrag har nu getts av kommunfullmäktige till Uppsalahem att öka produktionen av hyresrätter under 2011 och framåt. 500 bostäder skall uppföras årligen. Andra byggare av hyresrätter behöver också engagera sig i större utsträckning.
Eftersom kommunen har ett särskilt socialt ansvar vad gäller bostadsförsörjningen för utsatta grupper, är det naturligt att en överenskommelse har träffats sedan många år att Uppsalahem skall avdela 5 procent av nyuthyrningen till kommunen för att användas till flyktingar och människor som har behov av så kallade sociala lägenheter.
Situationen för dessa grupper är mycket bekymmersam just nu, så därför är Uppsalahem berett att lämna ytterligare lägenheter utöver kvoten för att mildra trycket på bostäder för utsatta människor.
Antalet lägenheter skall avgöras av Uppsalahems styrelse i samråd med kommunen. Det är mycket angeläget att denna åtgärd kan komma till stånd.
Kommunen omorganiserar sig nu så att en särskild boendeenhet inrättas som skall långt effektivare än hittills ansvara för sociala boendefrågor och uppföljning.
Uppsalahem och övriga hyresvärdar måste kunna förlita sig på att kommunen snabbt reagerar om en hyra inte betalas eller att störningar i lägenheten inträffar.
Socialtjänstens åtagande är härvidlag avgörande för förtroendet om Uppsalahem ska kunna ändra sin policy så att försörjningsstöd kan räknas som inkomst när en bedömning sker av ett hyreskontrakt.
Detta som skulle underlätta för den enskilde och också öka effektiviteten är ett länge framfört önskemål från kommunen som nu kan bli möjligt i samverkan mellan kommunen och socialtjänsten.
Gustaf von Essen
socialkommunalråd (KD)
Peter Nordgren (FP)
ordförande i Uppsalahem
UNT 10/9 2010