Inga bilar genom staden

Förbjud bilåkning genom Uppsala. Bullret minskar och staden blir attraktivare, skriver Cykelfrämjandets styrelse i Uppsala.

Högt pris. De genande bilisternas bekvämlighet betalar andra i form av buller, avgaser och olycksrisk, skriver artikelförfattarna.

Högt pris. De genande bilisternas bekvämlighet betalar andra i form av buller, avgaser och olycksrisk, skriver artikelförfattarna.

Foto: Julia Carlbaum

Uppsala2014-01-13 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De flesta av oss vet hur man slappnar av när fläktarna i rummet stängs av. Det säger något om vad det skulle innebära med en tystare och lugnare stad med mer rum för samtal och fågelsång i stället för buller.

Samtidigt vill vi ha en stad som alla har lätt att förflytta sig i, ung som gammal, fattig som rik, man som kvinna. En stad som bjuder in till fysisk rörelse i vardagen och som känns trygg. Vi vill också ha en stad som visar omsorg om kommande generationer och därför inte förvärrar växthuseffekten och som hushållar med ändliga resurser. Vi vill ha en effektiv stad. Ju fler människor som bor och vistas där, desto viktigare blir det att hushålla med ytan, inte bara när hus byggs utan lika mycket när transportsystem utformas.

En stad där man går, cyklar och åker kollektivt bidrar till att vi kommer närmare detta. Att människor ser och möter varandra när de rör sig i staden bidrar till en känsla av tillhörighet och skapar tillit.

Trafiksäkra cykelvägar mellan hem och skolor ger barnen frihet och förenklar föräldrarnas vardag. Cykelvägar genom grönområden ger många människor en möjlighet att dagligen få en stund i naturen. Staden bör kunna fortsätta att växa och ha de gröna stråken kvar. Detta är möjligt om bilen blir undantaget och cykeln och kollektivtrafik det naturliga valet.

En parkerad bil tar lika mycket plats som tio cyklar. En bil som rullar tar lika mycket plats i anspråk som fjorton cyklar. En modern storstad som vill vara attraktiv att leva i förstår att det är dags att lämna idén om bilen som det självklara valet.

Detta kräver nya prioriteringar. Alla trafikslag har sitt berättigande, men cykeln måste göras till regel och bilen till undantag. Runt om och inne i staden har det skett många stora vägutbyggnader de senaste åren, som nya E4:an, Bärbyleden, Österleden. Trots alla dessa investeringar kan bilisterna fortfarande använda centrum för genomfart.

Cykelfrämjandet vill lägga fram ett förslag för att vända utvecklingen i riktning mot en socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbar stad.

Sätt stopp för genomfartstrafiken i innerstaden! Centrum förblir tillgängligt för bilar, varje fastighet kan nås med bil. Däremot behöver inte bilister kunna gena genom centrum.

Bilistens bekvämlighet ska vägas mot det pris som andra får betala: buller, avgaser, undanträngt gatuutrymme och olycksrisker. Fortsatt tillgänglighet, men minskad framkomlighet leder till mindre biltrafik i innerstaden. Samtidigt blir cykling mer attraktivt och fördelaktigt. Biltrafiken förs över till redan befintliga kringfartsleder som har stor kapacitet. Där finns också utrymme för bullerdämpande åtgärder.

Detta är inte något radikalt förslag. Det krävs ingen biltull och innerstaden förblir tillgänglig även för bilar. De stora förändringarna är att genomfartstrafiken försvinner, att det blir attraktivare att cykla och att innerstadsmiljön förändras.

1. Dela innerstaden i fyra zoner. Tanken är att bilar bara via kringleder ska kunna åka från den ena till det andra zonen. På så sätt blir det fördelaktigt att välja cykel, kollektivtrafik eller att gå. Ett förslag på zongränser är Fyrisån i nord-syd och Vaksalagatan/Drottninggatan/Thunbergsgatan i ost-väst. Kringfartsvägarna förblir som i dag Bärbyleden-Tycho Hedéns väg-Kungsängsleden, samt Dag Hammarskjölds väg/Kåbovägen/Krongatan.

2. Fler gator i innerstaden görs enkelriktade. På så sätt frigörs utrymme för cyklister och fotgängare och kollektivtrafik. En del gator kan bli cykelfartsgator. Till detta bör fogas en konsekvent hastighetsbegränsning på 30 kilometer i timmen i zonerna. Det ger en säkrare miljö för oskyddade trafikanter och bilarna bullrar mindre.

Vårt förslag är inte utopiskt. Andra städer har redan gjort det. Göteborg har haft zoner i många år, liksom den nederländska staden Groningen. Groningen är lika stor som Uppsala, men har en dubbelt så stor andel cykeltrafik och en tyst stadsmiljö.

Kommunen har redan gjort en trafikpolitiskt vändning för Fyrislundsgatan i den här riktningen, som visar att en förändring är möjlig. Trots att Fyrislundsgatan nyligen byggdes ut och kopplades ihop med Österleden, är den nya planen att Fyrislundsgatan ska bli en bostadsgata utan dubbla körfiler i vardera riktningen. Den tanken kan genomföras även på andra huvudgator; Luthagsesplanaden, Råbyvägen och Vaksalagatan. Om man dessutom hindrar genomfartstrafik i centrum enligt vårt förslag kan man trafiksanera Väderkvarnsgatan, Kungsgatan och Strandbodgatan.

Något liknande har inte hänt sedan gågator infördes på 70-talet. Samtidigt ger en dylik lösning avgörande bidrag till många av kommunens mål:

  •  En stad med hållbar trafikutveckling
  •  En stad med renare luft och behagligare ljudnivå
  •  En stad med friskare invånare
  •  En stad som känns tryggare
  •  En stad som förblir grön när den växer.

Styrelsen för Cykelfrämjandet i Uppsala
Björn Engström
Boel Vallgårda
Per Häggblom
Elsa Isaksson
Guy Bastin
Torbjörn Albért 

Läs mer om