Relativisering av hedersvåld

Utställningen om hedersvåld på Fredens hus relativiserar det förtryck och den förnedringen som många unga kvinnor utsätts för i Sverige, skriver Saga Rosén.

Uppsala2011-11-09 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Fredens hus visas utställningen Hedersrelaterat våld – en fråga för dom andra? Den riktar sig till stor del mot unga personer. Det hedersrelaterade våldet är viktig samhällsfråga och det är viktigt med kunskap om hederskultur – problemet är att utställningen lyfter fram en bild som inte stämmer med verkligheten.

Jesper Magnusson, verksamhetschef på Fredens hus, säger till UNT (3/11) att ”Det vanligaste hedersvåldet, som fortfarande existerar, är i nära relationer mellan en svensk man och kvinna”. Vidare beskriver Fredens hus utställningen på sin hemsida som ett sätt att nyansera debatten om hedersrelaterat våld. I detta fall handlar det inte om en nyansering, utan om en förnekelse av verklighetens hedersrelaterade våld.

Glöm Aldrig Pela och Fadime-föreningen har i över tio år arbetat med hedersfrågan och hjälpt många personer som drabbats av hedersförtryck i olika former. De allra flesta har bakgrund i någon annan kultur än den svenska.

Hederskulturen handlar inte om våld i nära relationer på det sätt som Jesper Magnusson beskriver det. Hederskulturen handlar om ett förtryck som grundar sig i normer och där förtrycket kommer från såväl närmaste familjen som släkten i stort.

Det är skrämmande att man på Fredens hus just i Uppsala, staden där Fadime Sahindal för snart tio år sedan blev brutalt hedersmördad av sin egen far, har denna verklighetsfrånvända inställning.

Enligt en undersökning som gjorts av Stockholms stad lever var tionde 15-årig flicka under hedersförtryck. De lever med krav hemifrån på att vara oskulder tills de gifter sig. De har inte rätt att själva leva med vem de vill och har restriktioner för både skola och fritid.

Ett fall av många den senaste tiden är den flicka som förra året blev omhändertagen av förvaltningsrätten i Uppsala. Hon misshandlades av sina föräldrar för att hon ville leva ett normalt liv – och inte giftas bort mot sin vilja.

Det här är verkligheten för många unga med rötterna i en hederskultur. Det är dags för Fredens hus att sprida kunskap om vad hederskultur verkligen är.

Saga Rosén

styrelseledamot Riksföreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime

UNT 9/11 2011

Läs mer om