Kön är biologi – inte en känsla

RFSL bagatelliserar problemen som självidentifierat juridisk kön medför, skriver Mats Reimers i sin slutreplik.

Replik2023-09-06 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

REPLIK

Jag är glad att Elias Fjellander från RFSL Ungdom läst min debattartikel ”Det finns bara två kön – och man kan inte byta”. Men i sitt svar (UNT 31/8) bagatelliserar han de praktiska problem som självidentifierat juridiskt kön medför, och som i andra länder redan drabbat kvinnor i exempelvis sport, omklädningsrum och fängelser.

RFSL Ungdom är en organisation med tämligen radikala åsikter i dessa frågor. De lämnade 2018 ett remissvar på det ursprungliga förslaget till ny lagstiftning. Där propagerade RFSL Ungdom för att barn från 6 år skall kunna byta juridiskt kön och från 15 år kunna göra det utan föräldrarnas vetskap, att man skall kunna byta kön fram och tillbaka igen, och att det i framtiden bör öppnas för att införa ett tredje juridiskt kön.

Men kön är biologi och inte en känsla. Kön baseras i grunden på könscellerna, där kvinnor producerar få men stora äggceller, medan män bildar enorma mängder små spermier. Våra olika kroppar är byggda utifrån denna grund. Det finns inte en tredje sorts könscell, och kön är inte ett spektrum. Kön är ett oföränderligt biologiskt faktum, medan en upplevd subjektiv könsidentitet i många fall visar sig vara något mer flyktigt.