De flesta av oss har hört talas om äldre som blivit sjuka av läkemedel. Det är inte konstigt. 30 procent av alla som är 75 år eller äldre och kommer till akuten, kommer dit därför att de har fått fel läkemedel, eller läkemedel som inte fungerar ihop. Bakom de siffrorna döljer sig ett jätteproblem. Läkemedel används fel för cirka 30 miljarder per år i Sverige, och de flesta som får fel läkemedel är äldre.
Många äldre använder ett stort antal läkemedel. Det beror på att äldre ofta har många symptom och sjukdomar. De har besökt många läkare och vårdinrättningar, under lång tid, och fått läkemedel utskrivna av många olika läkare. Sammantaget blir det lätt en lång lista på läkemedel, och inte sällan läkemedel som inte alls fungerar ihop. Men det är i dag ingen som ser eller har tillgång till hela listan.
Alla som använder många läkemedel behöver hjälp av någon som kan läkemedel för att se till att deras läkemedel totalt sett ger dem bästa möjliga hälsa och frihet från smärta och obehag. Äldre i synnerhet behöver få hjälp med sina läkemedel. Våra äldre ska inte behöva lida därför att vi slarvar med deras vård. Vi ser att det finns tre angelägna områden där vi måste ställa större krav!
För det första behöver vi apotekare i äldrevården. Landstinget i Uppsala län har beslutat att anställa sju apotekare för att förbättra användningen av läkemedel i sjukvården. Bättre användning av läkemedel hjälper patienterna, och dessutom sänker det vårdkostnaderna och kostnaderna för läkemedel.
Vi borde göra på samma sätt inom äldrevården i kommunen. Vi vill att kommunen får minst en läkemedelsansvarig apotekare (på samma sätt som man i dag har en MAS, en medicinskt ansvarig sjuksköterska). Den läkemedelsansvariga apotekaren ska ha som uppgift följa upp användningen av läkemedel i kommunens äldreboenden och inom hemtjänsten. Hon eller han ska också hjälpa till att styra upp distributionen och hanteringen av läkemedel.
Vi behöver också ställa krav på bättre uppföljning av de äldres läkemedel när kommunen upphandlar äldrevård. Läkemedel är kraftfulla substanser som botar eller lindrar, men som också ger biverkningar. När människor åldras förändras kroppen, och de läkemedel som en gång passade kanske inte fungerar längre som tänkt. Samtidigt skrivs kanske nya läkemedel ut för nya krämpor.
För att läkemedlen ska fungera som tänkt, och inte bli en risk eller orsaka skada, krävs uppföljningar och kritiska granskningar av de äldres läkemedel. När vi upphandlar äldrevård måste vi kräva att alla runt de äldre samarbetar för att säkerställa att läkemedlen används rätt. Vi måste också kräva en regelbunden dokumenterad uppföljning av läkemedelsanvändningen.
På riksplanet måste apoteksreformen ändras, så att apoteken får betalt för att ge bättre råd om läkemedel. Apoteksreformen har gett oss fler apotek, receptfria läkemedel i livsmedelsbutikerna och utökade öppettider. Det är bra! Men vi har inte fått bättre rådgivning på apoteken.
På apoteken finns kompetens som gör att de mycket väl skulle kunna fungera som en första sjukvårdsrådgivning för enkla åkommor. Många, särskilt de unga, är i dag vana att få snabba svar på enkla frågor. Kanske är det därför de går till akuten i stället för att vänta en vecka på en tid på vårdcentralen.
Apoteken skulle kunna ge de snabba, enkla svaren, om kompetensen på apoteken används på rätt sätt. Då skulle belastningen på andra vårdresurser minska. Att det inte fungerar så beror helt enkelt på att apoteken bara får betalt för att sälja läkemedel, inte för att ge råd och stöd.
Apoteksreformen måste ändras, så att apoteken får betalt för den rådgivning och patientservice som de ger, och inte bara för de läkemedel de säljer. Sverige ligger här långt efter många andra länder. Det är dags att vi tar ett rejält kliv framåt och ställer krav på apoteken och ger apoteken betalt för rätt saker.
Cecilia Bernsten
ledamot äldrenämnden (C) Uppsala kommun
Stefan Hanna
kommunalråd (C) Uppsala kommun
Anders W Jonsson
riksdagsledamot (C)
UNT 6/10 2011