När vi besöker städer i Europa blir vi fascinerade av de gamla husen och den fina arkitekturen som dominerade under många århundraden. Arkitektur och stilideal är förstås i ständig förändring och alla tiders byggnader har sina särdrag. Dagens krav på effektivitet, funktionalitet och rationalitet vekar tyvärr ha lett till fler tråkiga hus och städer som domineras av fyrkantiga väggar, i bästa fall med någon form av utsmyckning som vackra fönster, tegel eller glas. Sverige och Uppsala håller på att förlora en mycket viktig kulturyttring.
Moderna hus behöver nte vara tråkiga utan kan också bli tilltalande och vackra. Det handlar inte om vilken sorts stil ett hus är byggt i utan om de estetiska ambitionerna i byggandet. I dag finns krav på konstnärlig utsmyckning vid nybyggen. Byggbolagen ska avsätta minst en procent av projektets budget för det konstnärliga inslaget. Vi tycker att det är bra men inte tillräckligt.
Vi föreslår att Uppsala också ska ställa högre estetiska krav vid nybyggnation. Vi vill ha ett Uppsala där kulturen genomsyrar hela staden. Hus som byggs ska präglas av estetiskt tänkande och högre konstnärliga ambitioner. Vi vill ha ett Uppsala som blir som ett fritt museum där invånare och besökare kan njuta av varje promenad.
Att tydligare sammankoppla konst och byggande vore ett sätt för oss i Uppsala att återta en tradition som i dag gör att folk reser till städer för att beskåda deras byggnader. Det skulle också kunna innebära att konstnärer och kulturarbetare anlitas av byggbolagen och att vi får en större arbetsmarknad för kulturarbetare. Vi skulle få en stad som med åren omvandlas till en turistattraktion som genererar intäkter. Men viktigaste är att vi får en stad där kultur blir norm i alla sammanhang och kulturen får en viktig roll i samhällsutvecklingen.
En stad som Uppsala behöver utvecklas på alla hållbara sätt och det kulturella inslaget är lika viktig som det sociala och miljömässiga. Det viktiga är att tidigt i planeringen diskutera och komma överens om hur en mer varierad och spännande arkitektur kan åstadkommas. Med kvalitetskrav tidigt i byggprocessen kan nybyggda områden få en mycket mer varierad gestaltning.
Utformningen av parker och grönområden i anslutning till bebyggelse är en viktig del av upplevelsen av staden. Ett lyckat exempel är upprustningen av årummet. Folkpartiet vill införa gestaltningsprogram som man har i en del andra kommuner, till exempel Stockholm. Det innebär att kommunen tillsammans med berörda byggherrar samordnar den yttre miljöns utformning vid nybyggnation. Syftet är att säkerställa god utformning och kvalitet på gestaltningen av byggnader och offentliga rum.
En UNT-läsare kommenterade en tidigare artikel om Uppsalas stadsmiljö (8/8) med att önska en plan för byggnadsestetik och att Uppsalas alla olika stadsmiljöer i framtiden skulle kunna beskrivas med ord som ”inspirerande, imponerande, häftig, knasig, harmonisk, historisk, kosmopolitisk, annorlunda, avkopplande, myllrande”. Vi instämmer i denna vision.
Mohamad Hassan (FP)
kommunalråd, Uppsala
Cecilia Hamenius (FP)
kommunstyrelsen, Uppsala