Utbilda kommunledningen i HBT

Det är sällan bokstäverna HBT uttalas i nämnder och fullmäktigeförsamlingar. Vi vill att lokala politiker och tjänstemän utbildas i hbt-kunskap, skriver ­Fannie Finnved och Catrine ­Norrgård.

Foto: Patrik Lundin/Scanpix

Uppsala2010-07-29 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I den karnevalsstämning som råder under Stockholm Pride glöms det lätt bort att Pride i grund och botten är en demonstration för lika rättigheter. En manifestation om att HBT-personer tillhör verkligheten. Att HBT-personer också jobbar, har familj och tar semester, så som ­Göran Hägglund vill definiera verkligheten. Pride är en manifestation om rätten att få vara sig själv, och en veckas firande av stoltheten att vara ­homo-, bi- eller transperson.

För en del HBT-personer är det en vecka för att samla ork till resten av året. Ork att i en mindre stad vara annorlunda och möta fördomar och till och med våld. Pride är politik.

I skuggan av den nu könsneutrala äktenskapslagen och andra framgångar på nationell nivå, så som rätten att adoptera och insemineras och en vass diskrimineringslag, hamnar HBT-perspektivet på den lokala politiken.

Trots att det finns mycket att göra både på landstings- och kommunalnivå är det sällan bokstäverna HBT lyfts i nämnder och fullmäktige. Vi tror att det beror på okunskap och inte ovilja och därför vill vi att kommunledningen, politiker och ledande tjänstemän ska utbildas i HBT-kunskap.

Låt oss slippa bögskämt i kaffepausen och fördomsfulla spekulationer om vilka kvinnor som är lesbiska.

I förskolan och skolan läggs grunden för attityder senare i livet. Rapport efter rapport visar att HBT-ungdomar mår och har det sämre än sina heterovänner. Det är dags att göra något åt det. Jämställdhets- och integrationsminister Nyamko Sabuni (FP) gav nyligen Ungdomsstyrelsen i uppdrag att ta fram förslag på åtgärder.

Vi vill ha lokala åtgärder. Skolan måste bli bättre på att aktivt bryta ner skadliga normer och agera mot mobbning och utsatthet.

HBT-ungdomar i Uppsala behöver ställen att gå till efter skolan där de kan känna sig trygga och välkomna, med personal som vet vad det innebär. I vårt liberala Uppsala har all kommunal personal goda kunskaper om HBT, särskilt i de kommunala verksamheter i vilka man möter kunder, brukare, klienter och patienter. Från vaggan till äldre­boendet ska Uppsalabon få vara sig själv och inte vara osynlig i verkligheten.

Fannie Finnved
kandidat 10 till kommunfullmäktige (FP)
Catrine Norrgård
ordförande HBT-liberaler
UNT 29/7 2010

Läs mer om