Publicerad: 2008-07-09 00:01, senaste uppdaterad: 2010-04-12 13:04
Läs upp

Vänsterpartister stödjer Farc

POLITIK. Farc-gerillan i ­Colombia ­finansieras av kokain, rekryterar barnsoldater, kidnappar och massmördar. Men ledande vänsterpartister stöder Betancourts kidnappare och kallar dem "befrielserörelse", skriver Fredrik Malm.
Den 2 juli fritogs politikern Ingrid Betancourt från Farc-gerillan i Colombia. Farc är en av de mest brutala väpnade grupperna i världen, specialiserade på att just attackera civila. Omkring 700 människor sitter fortfarande som gisslan hos Farc.
Konflikten i Colombia har pågått i årtionden och en rad grupper inklusive colom­bianska staten har gjort sig skyldiga till omfattande övergrepp mot civila. Farc är en av krigets främsta aktörer och ett av de största hindren för att nå en fred i landet.
Vad många inte känner till är att flera ­ledande politiker i vänsterpartiet upp­manar folk i Sverige att ge ekonomiskt stöd till Farc. Dessa ledande vänsterpartister anser att vi ska solidarisera oss med kidnapparna i stället för med deras offer.
I ett upprop för två år sedan, paradoxalt nog titulerat Demokratiuppropet, uppmanar ett 50-tal undertecknare från den radikala vänstern att ekonomiskt sponsra Farc. Undertecknarna anser att Farc är en "befrielse­rörelse" som bör avskrivas från EU:s lista över terrorgrupper.
Uppropet vill "samla ett brett spektrum av demokrater av skilda uppfattningar till ett ekonomiskt stöd till någon av de demokratiska och sekulära befrielserörelser på EU:s terrorlista /? /Förslagsvis skänker varje person 100 kronor." Farc och palestins­ka PFLP är de grupper som nämns specifikt och de tänkta mottagarna för det ekonomiska stödet.
Det är inte vilka vänsterpartister som helst som uppmanar folk att skänka pengar till Ingrid Betancourts kidnappare. Eva-Britt Svensson är Europaparlamentariker för vänsterpartiet och även vice ordförande i den alleuropeiska partigrupp som ledamöterna från vänsterpartiet och miljöpartiet tillhör. Ali Esbati var ordförande i vänsterpartiets programkommission som tog fram förslaget till nytt partiprogram som partiets kongress behandlade för en månad sedan. Aron Etzler är redaktör för vänsterpartiets veckotidning Flamman, Ida Gabrielson är ordförande i ungdomsförbundet och Dick Emanuelsson är utrikeskorrespondent för vänsterpartiets tidningar.
Alla dessa ledande personer uppmanar svenskar att skänka pengar till Farc-gerillan. Det är svårare att finna en mer absurd inställning till demokrati och människorätt.
Enligt bedömare inkasserar Farc årligen 250-300 miljoner dollar från kokainindustrin i Colombia genom beskattning av bönder, bevakning av odlingar, frakt till fabriker och skydd av leveranser för export.
Resterande inkomster kommer från indrivningsverksamhet. Gerillan har kidnappat hundratals politiker, journalister och turister och kräver deras anhöriga på pengar. Alla colombianer med tillgångar värda mer än 1 miljon dollar tvingas betala avgift till Farc för att slippa bli kidnappade.
Farc består av 7 000-10 000 beväpnade soldater, och har specialiserat sig på att rekrytera barn. Mellan 20 och 30 procent av soldaterna är under 18 år, enligt Human Rights Watch. Farc menar att Genèvekonventionen inte passar "i den colombianska kontexten".
I ett vittnesmål till Human Rights Watch berättar Ramón hur han som barnsoldat i Farc vid 12 års ålder tvingades att avrätta en infångad arméofficer efter en krigsrättegång.
FN:s högre kommissionär för de mänskliga rättigheterna har anklagat Farc för grova övergrepp mot civila, bland annat mord, tortyr och gisslantagande. Farc har också använt hemgjorda missiler av gascylindrar, med dålig träffsäkerhet som följd. För några år sedan träffade man en kyrka i Bojayá av misstag och dödade 119 civila. Är tanken att de ekonomiska bidragen ska bidra till bättre precision när Farc ska ödelägga nästa by?
I juni 2004 hittades 34 kokaodlare dödade, de var bundna till händer och fötter och skjutna med automatvapen. Farc tog på sig ansvaret och FN klassade massakern som krigsbrott. Året dessförinnan dödades över 30 personer och 160 skadades av en bilbomb vid en nattklubb i huvudstaden Bogotá. Den oberoende organisationen País Libre höll Farc ansvariga för 701 kidnappningar bara under ett år (2000), två av de kidnappade var tre respektive fem år gamla. Samma år rapporterade människorättsorganisationer att Farc dödat 496 civila.
Så länge ledande vänsterpartister ger sitt stöd åt den här sortens knarkterrorism så kan vänsterpartiet omöjligen betecknas som ett demokratiskt trovärdigt parti.
Lars Ohly måste med kraft ta avstånd från den här sortens uppfattningar i vänsterpartiet. Annars är signalen tydlig till väljarna: en röst på något av oppositionspartierna i nästa val kan resultera i en svensk utrikesminister som omfamnar Betancourts kidnappare och vill göda deras kassakista, som redan är fylld till brädden med pengar från kokain.
Fredrik Malm
riksdagsledamot folkpartiet
UNT 9/7 2008


Senaste 30 insändarna>>
Skriv din egen insändare>>

Kontakt                                      

Debattredaktör:
Maria Ripenberg
e-post: debatt@unt.se
tel: 018-478 11 94

Sportforum

Vill du skriva ett inlägg på UNT:s sportforum?
Mejla till: sportchefen@unt.se
Skriv max 1600 tkn inkl blanksteg. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta texterna.
Sportforum publiceras i lördagstidningen

Mest kommenterade blogginlägg

 

 


 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »