Vi anmäler Socialstyrelsen

Socialstyrelsens byte av datorsystem förhindrar en rad färdigutbildade yrkesgrupper inom hälso- och sjukvården från att börja arbeta. Detta är orimligt, skriver företrädare för flera Saco-förbund.

Socialstyrelsens slarv drabbar nyutexaminerade studenter.

Socialstyrelsens slarv drabbar nyutexaminerade studenter.

Foto: Lars Pehrson/SvD/SCANPIX

Uppsala2012-04-01 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För närvarande har Socialstyrelsen en handläggningstid på upp till åtta veckor för att utfärda legitimation för nyexaminerade akademiker som behöver legitimationen för att kunna utöva sitt yrke. En handläggning som normalt tar ett par dagar.

Flera av våra förbund har fått samtal från studerandemedlemmar som tar examen i vår och som fått besked av Socialstyrelsen att det kommer att ta upp till två månader för dem att få sin legitimation. Dessa unga akademiker hindras därmed från att påbörja sin yrkeskarriär och kunna försörja sig. Konsekvenserna för hälso- och sjukvården blir också stora.

De yrkesgrupper som är berörda är apotekare, arbetsterapeuter, audionomer, barnmorskor, biomedicinska analytiker, dietister, kiropraktorer, logopeder, läkare, naprapater, optiker, ortopedingenjörer, psykologer, psykoterapeuter, receptarier, röntgensjuksköterskor, sjukgymnaster, sjukhusfysiker, sjuksköterskor, tandhygienister och tandläkare.

Skälet är, enligt Socialstyrelsen, att myndigheten går över till ett nytt ärendehanteringssystem. Enligt det svar vi fått från Socialstyrelsen är målet att under året komma ner till de normala handläggningstiderna.

Detta är mycket allvarligt, våra medlemmar arbetar i hälso- och sjukvården, där såväl slutenvård som öppenvård och apotek ingår, och inom annan vård, tandvård och omsorg. Där behövs de. Inte minst nu när vi närmar oss sommaren då det även normalt är svårt att få tillräckligt med personal när den ordinarie personalen har semester.

I vissa branscher, som till exempel apoteksbranschen, är det också redan brist på utbildade apotekare och receptarier. En brist som nu ytterligare förvärras. Risken för patienterna är förstås uppenbar, långa väntetider och i förlängningen risk för sämre vård. För våra medlemmar som redan arbetar i hälso- och sjukvården innebär det en ökad arbetsbelastning och försämrad arbetsmiljö.

Vi har full förståelse för att det regelverk som finns är till för att säkerställa att rätt kompetens kan garanteras och att regelverket måste följas. Men det är inte rimligt att unga akademiker inom 21 reglerade yrken i hälso- och sjukvården inte ska kunna börja arbeta samtidigt som behovet av dem är stort. En JO-anmälan i ärendet har därför lämnats in.

Socialstyrelsen måste nu påskynda implementeringen av de nya rutinerna och det nya systemet. Dessutom är det nödvändigt att Socialstyrelsen under en övergångsperiod utfärdar en dispens så att de studenter som har sitt examensbevis kan få arbeta och bidra i hälso- och sjukvården i avvaktan på att Socialstyrelsen åter kan hantera sitt uppdrag på ett rimligt sätt. Vi förväntar oss också ett svar från Socialstyrelsen om vad de nyexaminerande akademikerna ska kalla sig i väntan på att de får sin legitimation och vad som händer med tillsynen under denna väntetid.

Lars Ahlin

förbundsordförande Sveriges Psykologförbund

Thony Björk

förbundsordförande Sveriges Farmacevtförbund

Ulrika Guldstrand

ordförande Svenska Logopedförbundet

Lena Haglund

förbundsordförande Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter

Anna Hertting

förbundsordförande Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund (LSR)

Gunilla Klingberg

förbundsordförande Sveriges Tandläkarförbund

Elisabet Rothenberg

ordförande Dietisternas riksförbund

Marie Wedin

förbundsordförande Läkarförbundet

Anitha Wijkström

förbundsordförande SRAT

UNT 1/4 2012

Läs mer om