E-BÖCKER. Den 1 februari kommer Uppsala stadsbibliotek att börja begränsa antalet samtida e-boksutlån till allmänheten. Därefter kommer det endast att gå att låna fem böcker åt gången per person. Uppsala stadsbibliotek sätter begränsningen av kostnadsskäl, det blir alldeles för dyrt för dem annars.
Vid varje utlåning av en e-bok måste biblioteken betala 20 kronor per bok. När en fysisk bok lånas ut måste biblioteken endast betala 1,38 kronor per bokutlåning i ersättning. Det är alltså 1 500 procent dyrare att låna ut en digital fil än en fysisk bok.
Det hela är absurt, speciellt med tanke på att en digital fil kan kopieras oändligt många gånger till en kostnad som närmar sig 0 kronor.
Uppsala stadsbibliotek tillhör ändå ett av landets större bibliotek. Det finns många mindre folkbibliotek som helt slutar tillhandahålla e-böcker därför att det blir för dyrt. Bibliotekens uppgift är att tillgängliggöra kultur och kunskap till allmänheten. De giriga förläggarna drar sig inte för att ta ut ockerpriser från det gemensamma när tillfälle bjuds. Problemets kärna är att den otidsenliga upphovsrätten möjliggör detta vulgära rofferi. Vi behöver befria biblioteken från detta ekonomiska gissel. Att biblioteken tvingas begränsa tillgängliggörandet av litteratur till medborgarna på grund av att efterfrågan är för stor känns närmast surrealistiskt. Samhällets önskan är väl att människor ska läsa mer?
Vi anser att det ska vara samma ersättningsnivå på e-böcker som för fysiska böcker. Ta bort kopieringsspärrarna från filerna. Bildningsidealet måste få trumfa upphovsrätten.
Gustav Nipe
ordförande, Ung Pirat Uppsala