Pensionsutredningen har räknat ut att mer än hälften av de kvinnor som går i pension under 2013 endast är berättigade till så kallad garantipension vilket innebär att de får klara sig på 5 000–7 000 efter skatt varje månad. Hur går den ekvationen ihop för de som är ensamstående?

Det blir ett litet tillskott i form av bostadsbidrag, men när hyran är betald och blodpuddingen inköpt till extrapris så är det trolleri om man kan klara sig över huvudtaget!

Vissa i regeringen vurmar för att det ska införas ett ytterligare jobbskatteavdrag i tider som dessa. Gör inte det. Spendera i stället alla dessa miljarder till att förstärka de stora grupper som har lägst pension och som i dag kallas garantipension.

Jag träffade nyligen en ensamstående kvinna som går i pension i höst och har kollat vad hon får. Hon sade att det inte finns en chans att överleva, att gå till socialförvaltningen var inget alternativ för henne, och det föstår jag.

Hon sade, med gråten i halsen, att det blir nog bäst att ta en ”gifttablett”!

Eländet gäller naturligtvis även en hel del män, även om kvinnorna dominerar i den här gruppen.

De pensionärer som jobbat ett helt liv och som hjälpt till att bygga välfärdslandet måste gå till frivilligorganisationerna och tigga en matkasse. Skamligt helt enkelt.

Här har den borgerliga alliansregeringen en stor och viktig nöt att knäcka och det snabbt. Lycka till !

Lars O Ericsson
Medlem i SPF-Luthagen Uppsala,
fd kommunalråd(C)