Knivdramat i Uppsala i fredags lamslog staden i flera timmar. Nu har polisen åter visat upp sina brister och visat väg för hur man kan lamslå Uppsala. Jag har ingen förståelse för hur polisens agerande, att låta en enskild individ ta över stadens centrum på detta enkla sätt.
Ett drama på hela tre timmar – en alltför lång tid, där polisen fick visa upp sig!
När jag kom med tåget till Uppsala vid 18-tiden stod många poliser placerade vid avspärrningarna, vilket är helt riktigt. Men det fanns även en polis som på norra sidan, långt utanför avspärrningen, gick omkring och visade sin legitimation och kommenderade ”gå härifrån, gå härifrån”. Vilken myndighetsutövning!

Vad gjorde att bussar hamnade innanför avspärrningarna? Varför kunde polisen inte hindra bussarna från att köra in och de som kommit in, låta dem kör bort till ett säkert område och där låtit passagerarna gå ur? Varför kunde polisen inte ha samarbetat bättre med Uppsalabuss med omdirigeringen av busstrafiken?
Vad gjorde Uppsalabuss förare? Jo, de stod i klungor på gatan eller i bussarna och pratade med varandra? Ett tiotal bussförare satt eller stod i en buss. Några hade tydligen inte lärt sig att backa med en ledbuss?

Polisen har förmågor och har lovat att bli bättre, men i detta fall har de missbrukat sitt förtroendekapital. Christer Nordström uttalande: ”Det finns ingen brottsmisstanke mot honom i nuläget”. Det är hur tydligt som helst att det beteende som personen uppvisat är fara för annans liv. Både polisen och Uppsalabuss har misslyckades och det bidrog till lamslagningen av Uppsala.
Hur ni än försvarar ert handlande, så tänk efter först: Kunde vi ha gjort på ett bättre sätt?

Eric Knutson
Uppsala

UPPSALAPOLISEN SVARAR:
Mannens motiv oklart i initialskedet
Avspärrningar sker vid farliga situationer så att förbipasserande personer inte ska komma till skada. I den aktuella situationen visste vi i initialskedet inte vem mannen var och hans motiv.
En av polisen grundläggande uppgifter är alltid att skydda allmänheten i farliga situationer, vilket innebär att polisen måste göra avspärrningar som ibland får konsekvenser som den i fredags. Vår primära uppgift var att lösa situationen i stadshuset. Vi beklagar naturligtvis att polisens beslut säkert orsakade många besvär för allmänheten.

Niklas Hållkvist
poliskommissarie