KNIVSTA. Jag och frugan fick en hälsning i likhet med andra angående källsortering. Hälsningen bestod i papperspåsar samt en grön plastbytta att placera desamma i för kompostering.
Jag må säga att insatsen är lovvärd. Som centervän tycker jag att det är bra att kommunen vinnlägger sig om en god källsortering. Fast, jag blir hyggligt förvånad att denna satsning kommer nu? På Affärssajten för offentlig sektor står det att Lomma kommuns källsortering har drabbat villaägarna med en ökning av soptariffen med 800 kronor, pengar som behövs för att täcka de högre hanteringskostnaderna. Det finns en viss oro för det även här i nejden.Några andra frågor dyker upp:

1) Hur kommer det sig att kommunen gör denna satsning just nu? Är det inte bättre att vänta till de feta åren? Vi är för en källsortering, men tycker att tajmningen kunde ha varitbättre.
2) Blir det en ökning av soptaxan? När och hur mycket?
3) Man skriver att räkskal och fiskrens ska läggas in i frysen innan man lägger det i sopkärlet. Där står även att man inte ska avhålla sig från att lägga blöjor i kompostkärlet. Hade man varit 4 år och hetat Allan kanske man hade behövt denna information.
4) Jag har en fablaisse för en norrländsk kulturanrättning, surströmming från Röda Ulven alternativt Oscars (den har mer rom). Den fisken luktar på många meters avstånd. Ska fiksrensen härifrån läggas in i frysen? Min fru bakar underbara blåbärsmuffins, som vi omsorgsfullt lägger in i frysen. Ser kommunen problemet?

Jonas Dahlgren
Knivsta