SJUKVÅRD. Sva på Louise Palmstiernas insändare 5/10. Frågan om mat engagerar. Särskilt viktig är den för patienter på sjukhus. Det kan tyckas vara en självklarhet att patientmaten ska vara både god och näringsrik. Men tyvärr är det inte så enkelt, inte minst för att smak är en subjektiv upplevelse hos den enskilde. Däremot är det inte acceptabelt att näringvärdet inte är bra. Näringsrik mat är väsentligt för att patienterna ska bli friska fortare.
Under 2009 fattade vi beslut om att bilda en gemensam kostnämnd med landstinget i Västmanland. Detta var då den bästa lösningen för att säkerställa både leverans och kvalitet på patientmaten. Dessvärre har vi haft en del problem och vi arbetar ständigt med att förbättra kvaliteten. Vi har åtgärdat temperaturen på maten och vi ser hela tiden att felaktigheterna minskar.
Detta är naturligtvis glädjande, men vi får fortfarande för många signaler om att maten inte uppfyller kraven.
Att laga drygt 10 000 portioner mat per vecka kräver inte bara kunskap utan också framförhållning och vi i Landstinget i Uppsala län måste ta ett helhetsgrepp över hur vi ska säkerställa näringsrik patientkost på både kort och lång sikt. På kort sikt handlar det om att förbättra kvaliteten inom det nuvarande avtalet med Västmanland. För att vi ska kunna fatta beslut om hur vi ska göra efter 2014, när avtalet löper ut, ska produktionsstyrelsen utreda möjliga alternativ.
Nina Lagh (M)
ordförande i produktionsstyrelsen