Publicerad: 2010-07-06 11:57, senaste uppdaterad: 2010-07-06 13:07
Läs upp
Bengt Sörvik, vd Otmetka.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
Laddar...

De effektiviserar timmermärkningen

Uppsalaföretaget Otmetka har tagit fram en lösning för märkning av timmer. Tanken är att effektivisera virkeshanteringen. Och på köpet får man en säker ursprungsmärkning.

Kod stansas in i träet

Woodpecker har utvecklats av Uppsalaföretaget Otmetka och är ett system för att stansa in en kod i rotänden på timmerstockar. Koden kan sedan läsas av ett bildanalyssystem av samma typ som tolkar registreringsskyltarna för debitering av trängselskatt i Stockholm. Stansen sätts fast på kaparen till skogsmaskinens skördare.

Otmetka är ryska och betyder märke, eller fritt översatt ”godkänd”.– Jag funderade på hur man kunde ta till vara den information som finns i skördarna. När virket flyttas från skogen till sågen är det mycket information om stocken som går förlorat på vägen, säger Bengt Sörvik, vd för Otmetka.

Datorerna i skogsmaskinerna har blivit allt bättre på att samla information om skogen som fälls. Stockarna mäts upp exakt och kapas i optimala längder för olika användningsområden. Men denna information används till stor del inte i dag. Lösningen blev en stans som märker varje stock i rotänden med ett mönster som kan tolkas till en sifferkod. Själva stansen sitter på kaparen i skogsmaskinen och stocken märks blixtsnabbt medan kaparen fortfarande håller fast stocken när den kapas i längder.

Denna sifferkod kan sedan i en databas matchas med informationen i skogsmaskinens dator. Förutom detaljerad information om virkets dimensioner kan man spåra exakt var trädet är fällt.
– Koden har säkerhetsfunktioner med checksummor och kryptering av filerna så att de inte går att fuska med informationen. Visst kan man såga av koden från stocken, men då har man heller inte någon certifiering, säger Bengt Sörvik.

I första hand ser han stora ekonomiska vinster för skogsägare och skogsbolag som kan styra logistik och minska svinnet, som inom EU värderas till 50 miljarder om året. Men i takt med att miljöintressen kräver ursprungsmärkning och garantier för att skogsråvarorna inte kommer från hotade bestånd har spårbarheten blivit en viktig faktor för certifieringen av virket. Utmaningen har varit att hitta en teknik som är både säker och billig. Otmetkas teknik, som går under namnet Woodpecker, ska nu testas till hösten. Och Bengt Sörvik hoppas att den ska vara klar att lanseras på marknaden om ett år.

Något pris finns inte ännu. Men Bengt Sörvik säger att den är både driftsäkrare och billigare än konkurrerande system som bygger på att små transpondrar bankas in i träet.
– För att det ska fungera måste det gå snabbt och vara enkelt att serva. Den som kör skogsmaskinen ska inte märka någonting, säger Bengt Sörvik.

När Woodpecker är testad ute i fält återstår arbetet med att övertyga branschen. Bengt Sörvik tror att tekniken borde vara synnerligen intressant för skogsägarna, som på detta sätt får ett kvitto på vad de levererat så att de får rätt betalt för sitt timmer när det når fram till sågverket.
– Och om jag vore skogsbolagsdirektör skulle jag tycka att det vore intressant att säkra upp hela min virkeslogistik med det här systemet. Eftersom stocken själv talar om sitt ursprung så blir det inga mer ursprungsdiskussioner, säger Bengt Sörvik.

 

Av: Johan Heimer

affärsänglar del 1 av 2

Kontakta oss

Nyhetschef ekonomi: Roger Berglund
E-post: ekonomiredaktionen@unt.se
Tel: 018-478 15 70

 

     

 

 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »