Uppsalaföretaget Academicum har fått ett uppdrag från Arbetsförmedlingen där man under ett halvår ordnar utbildning och praktik för att slussa in arbetslösa ur denna grupp på arbetsmarknaden. En av dem är Amaal Hussein Abed, kemist utbildad i Irak som nu gör sin praktik på SLU.
- Nu får jag lära mig hur det fungerar på en arbetsplats i Sverige och hur man arbetar rent tekniskt. Själva kemiämnet är dock detsamma i hela världen, säger Amaal Abed.
Hon kom till Sverige från Irak för nio år sedan. I Irak arbetade hon som kemilärare. Men eftersom hon inte har någon formell lärarutbildning har hon inte kunnat få något lärarjobb här. Och den uppsjö av ansökningar till jobb som allt från försäljare till kemist har inte heller givit något resultat.
- Till slut tappar man sugen, säger hon.
Arbetsförmedlingen har i år köpt 40 helårsplatser för akademiker i Mälardalen till Academicums program. Det innebär att 80 kan delta i programmet. Alla får gå en två veckors kurs med ett smörgåsbord av ämnen: ledarskap, organisation, småföretagens villkor, arbetsrätt, arbetsmiljö, jämställdhet och kommunikation. Ett minst lika viktigt inslag i den inledande kursen är dock att skapa en gruppkänsla, enligt Mikael Persson, vd för Academicum.
- Det kan vara viktigt för den som suttit ensam en tid och har ett egenvärde bara det, säger han.
Mikael Persson säger att man haft mycket goda resultat från ett liknande praktikprojekt för akademiker. Ungefär 30 procent fick jobb som en fortsättning på sin praktikplats, 30 procent fick jobb inom Academicums kontaktnät och många av de övriga skaffade jobb på egen hand. Totalt lyckades 90 procent få ett arbete efter genomgånget program. Och alla av de långtidsarbetslösa hade fått ett arbete efter projektet.
- Och det är en enorm vinst för samhället. Skattebetalarna har lagt ut 500 000 kronor i utbildning för varje akademiker. Dessutom har den enskilde dragit på sig studieskulder och avstått från lön under utbildningen. Sammantaget kan det handla om en investering på 1,6 miljoner kronor som inte utnyttjas för varje arbetslös akademiker, säger Mikael Persson.
Om man får samma höga andel i jobb efter projektet denna gång återstår att se. De som via Arbetsförmedlingen slussats in i programmet tillhör ofta prioriterade grupper som har haft det svårare att komma in på arbetsmarknaden.
Tanken från Arbetsförmedlingens sida är att de praktikplatser som erbjuds ska vara hos arbetsgivare som har ett rekryteringsbehov så att praktiken så småningom kan leda till en anställning.
- Det blir ett slags prövotid för att se om man passar in på arbetsplatsen, säger Marianne Högberg på Arbetsförmedlingen.
Men man kan tänka sig undantag från detta eftersom det kan vara bra för någon som haft väldigt svårt att komma in på arbetsmarknaden att komma ut och få fräscha referenser.
På Amaal Abeds praktikplats vid kemiinstitutionen på SLU är det dock klart att det inte finns några tjänster som väntar när de sex månadernas praktik är till ända. Men hon hoppas att arbetslivserfarenheten ska göra att hon har lättare att få kemistjobb hos någon annan arbetsgivare.
- Det behövs kemister, men det har ändå varit svårt för mig att få jobb just nu, säger hon.