"Oerhört kortsiktigt"

"Det är oerhört kortsiktigt med ett nyttotänkande som skulle hindra studenter från att läsa humaniora", säger författaren Carola Hansson.

Jacke Sjödin, kåsör, Likt & Olikt, UNT

Jacke Sjödin, kåsör, Likt & Olikt, UNT

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2011-06-30 17:59

Starka reaktioner har kommit från många håll på Svenskt Näringslivs idé om sänkt studiebidrag för humaniorastudenter. UNT har frågat några av Uppsalas profiler med inriktning på humaniora vad de tycker om förslaget.


Anna-Lena Åberg, lärare för skrivarlinjen på Wiks folkhögskola.

– Ett samhälle utan humanister bli ett inhumant samhälle. Utan humaniora riskerar människan att bli en maskin, och människan är ingen maskin. Det här tror jag absolut kommer att påverka antalet sökande till den här typen av utbildningar. På Wiks folkhögskola har vi de senaste åren redan sett en nedgång. Jag tror att det beror på att ”arbetslinjen” och det ständiga fokuset på anställningsbarhet har slagit igenom.


Jacke Sjödin, kåsör och frilansande underhållare, Uppsala.

– Det tycker jag är ett urdumt förslag. Att gradera ned en vetenskap mot en annan på det här sättet är bedrövligt. Man kan betrakta det som en de högre studiernas mobbning. Naturligtvis kan det leda till att färre söker sig till humanistiska och konstnärliga utbildningar. I så fall går viktigt tänkande förlorat.

Carola Hansson, författare, Uppsala.

– Studiet av humaniora är livsviktigt i samhället med allt vad det innebär av kritiskt tänkande och reflexion över livets frågor. Det är oerhört kortsiktigt med ett nyttotänkande som skulle hindra studenter från att läsa humaniora.


Cajsa Landström, har tidigare läst idéhistoria vid Uppsala universitet och ska till hösten börja på Wiks skrivarlinje.

– Jag är mycket, mycket kritisk. Svenskt Näringsliv verkar inte inse hur viktig humaniora är för samhället. För det kritiska tänkandet och för att utveckla sinnena. Jag tycker att det här är en tråkig utveckling, alla dessa krav på mätbar kunskap som man ser överallt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om