Publicerad: 2012-04-18 20:11, senaste uppdaterad: 2012-04-19 19:04
Läs upp

Stigande ränteutgifter att vänta

Riksbankens räntebesked gör att mest ränteökningar väntar i framtiden. Men det närmaste året kan bli lugnt för bolånetagarna.

FAKTA: LISTPRISER PÅ BORÄNTOR

För närvarande skiljer sig boräntorna inte särskilt mycket åt oavsett kort eller lång bindningstid. Lägst på Swedbank är de två- och treårigt bundna, enligt listpriserna. 3,90 respektive 3,95 procent. Listpriset för en femårig bunden ränta är i dag 4,24 procent och en fyraårig ligger på 4,07 procent. Den rörliga, tremånadersräntan, ligger på 4,95 procent.

Källa: SwedbankFör ett hushåll med bolån på två miljoner och rörlig ränta kostade lånen 7 500 kronor i månaden efter ränteavdrag hösten 2008 när finanskrisen var ett faktum. Ett drygt år senare dippade månadskostnaden till 1 800 kronor.
– Ett tag när det var som lägst trodde man nog att det skulle vara så ett bra tag. Men trenden har varit uppåtgående, säger Erika Pahne på Institutet för Privatekonomi på Swedbank som gjort beräkningarna.

Jämfört med bottennivån har räntekostnaden för samma lån nu mer än fördubblats och är i dag 4 700 kronor i månaden. Det är ändå lägre än vid årsskiftet då kostnaden var 5 300 kronor. Och räntenivåerna är för närvarande ovanligt sammanpressade och det kan vara läge att åtminstone binda en del av sina lån, menar Pahne.
– Det skiljer väldigt litet mellan bundet både på kort sikt och på lång sikt och med en uppåtgående prognos på sikt för den rörliga räntan så talar det för att man kan faktiskt binda en del för att få ned sin risk.

Om Riksbankens långsiktiga prognos slår in och får full effekt på boräntan skulle det innebära att räntekostnaden i exemplet om tre år är drygt 1 750 kronor högre än i dag.

Av: Maria Victorin/TT

Kontakta oss

Nyhetschef ekonomi: Roger Berglund
E-post: ekonomiredaktionen@unt.se
Tel: 018-478 15 70

 

     

 

 

Seriebloggen

Svart humor på vit bakgrund. Se fler på Isabelle Söders blogg »