Med en orgel i vardagsrummets högra hörn och med ett piano i det vänstra kan det ibland vara svårt att skilja arbetet i kyrkan från fritiden hemma i lägenheten i Löten. Men för Margarita Långberg innebär det inte nödvändigtvis några besvär. Hon gillar att musiken både är ett yrke och den verkliga passionen i hennes liv.

– Det sitter djupt rotat i mig och det är verkligen någonting som jag identifierar mig med, säger Margarita Långberg.

Hon kom till Sverige för 12 år sedan, men har sitt ursprung flera hundra mil österut. Hon växte upp i Sibirien under sovjettiden, och vägen till Uppsala har kantats av både med- och motgång. Den första kontakten med musiken kom när hon sattes på en internatskola för musikbegåvade barn redan när hon var sex år gammal. Hennes mamma hade precis avlidit och när pappan inte klarade av att ta hand om Margarita tyckte han att internatskola var det bästa alternativet. Där kunde hon bo under veckorna för att hälsa på hemma igen under helgen. Under hård disciplin från lärarna läste hon allmänna ämnen fram till lunch, medan eftermiddagarna gick åt till musik. På kvällarna fick alla barn ägna sig åt självstudier och att förbereda morgondagens lektioner. Pianot blev hennes instrument för många år framåt.

Artikelbild

| Mycket på gång. Medan många människor tycker det är skönt med ledig tid menar Margarita Långberg att något sånt inte finns i hennes liv - och hon gillar det.

– Då tyckte jag att det var jobbigt, men nu ser jag positivt på den tiden. Jag tror att den hårda disciplinen gjorde mig så strukturerad som jag är i dag, säger Margarita Långberg.

Efter åtta år på internatskolan började hon studera musik på högre nivå och tog examen som konsertpianist. Hon började jobba på en musikteater som ackompanjatör . Efter en svår period av överansträngning bestämde hon sig för att testa någonting annat och hon började studera psykologi. Efter bara ett år insåg hon att hon inte kunde leva utan musiken och började spela fagott. Vid sidan av musiken har Margarita tvingats hantera flera svåra perioder i livet med förluster av nära anhöriga, men trots det finns det en sprudlande optimism i hennes ansikte.

– Jag har lärt mig att livet kan vara otroligt kort. Det gäller att noggrant välja vad man vill göra med varje sekund av sitt liv, säger Margarita Långberg.

Efter en provspelning fick hon anställning som fagottist i en orkester i Jaroslavl norr om Moskva. Hon flyttade dit och via en väninna började hon även arbeta ideellt i en organisation som spred kunskap om FN:s barnkonvention. De hade utbyte med en liknande organisation i Sverige. Hon besökte Sverige 5–6 gånger och gav konserter till förmån för föräldralösa barn. Vid ett av besöken gick hon på konsert i Kungliga musikhögskolan i Stockholm. Där träffade hon sin nuvarande make John Långberg och det sa "klick" redan i konserthallen. 38 år gammal packade hon väskan och flyttade till Uppsala för att gifta sig.

Artikelbild

| Organist. Efter några år i Sverige valde Margarita Långberg att byta pianot mot orgeln. - Med en orgel har man verkligen en hel orkester till sitt förfogande. Det skapar en svårslagen klang, säger hon.

– Vi kan vara väldigt olika men vi berikar varandra ändå. Många tror att man ska "göra om" sin partner men jag tycker att man ska se vad man har gemensamt och bygga en relation utifrån det.

I dag arbetar Margarita som organist i Svenska kyrkan, efter examen på Kungliga musikhögskolan. Men om hon ska låta tangenterna vila en stund reser hon gärna utomlands. Där går hon på konserter tillsammans med maken för att få inspiration. Vanligtvis brukar hon försöka hinna med ungefär två resor per år.

– Om man sitter hemma läser man en sida av livets bok men om man reser och upplever andra kulturer blir sidorna många fler, säger Margarita Långberg.