Skådespelaren Ruth Vega Fernandez är uppvuxen i Majorna i Göteborg och är mest känd från filmerna ”Call girl”, ”Gentlemen”, ”Kyss mig” liksom filmerna om Johan Falk. Förra året var hon aktuell i succéserien ”Gentlemen & Gangsters”.

Samtidigt är hon en etablerad skådespelare även i Frankrike. Just nu medverkar hon i ett par pjäser och har startat ett teaterkollektiv. Med andra ord, fullt upp i karriären för denna nyblivna mamma till en son på sju månader.

Så vad är hennes drivkrafter, kan det vara någon av de klassiska – makt, sex, bekräftelse eller pengar?

Artikelbild

| Gav stöd. För skådespelaren Ruth Vega Fernandez stod filmen för tryggheten under en rotlös uppväxt.

Hon skrattar över telefonlinjen från lägenheten med fransk balkong vettande mot två kyrkor i stadsdelen Belleville i Paris 20:e arrondissement.

– Alla dessa drivkrafter är viktiga, fast som kvinna jobbar man kanske inte för sex… Min starkaste drivkraft är att känna närhet och knyta an till andra människor.

Detta behov av gemenskap är sprungen ur en uppväxt med kringflackande spanska hippieföräldrar som mynnade ut i att hon varken kände sig hemma i Spanien eller Sverige.

– Jag bytte skola så många gånger att jag ibland kände mig ensam i min egenhet. Utanför. Därför har jag kanske haft en stark vilja att knyta an.

Artikelbild

| Skådespelaren Ruth Vega Fernandez, mest känd från filmerna ”Call girl” och ”Gentlemen”, fyller 40 år.

Där kom Hagabion i Göteborg att spela en viktig roll som motkraft till ensamheten. Där satt hon, redan som 4–5-åring, och levde sig in i såväl barn- som vuxenfilmer.

–  Jag kände stor identifikation med Charlie Chaplin. Jag kunde dela hans känslor trots att han var från en annan tid och en annan kultur. Jag satt i biosalongen och både grät och skrattade med honom.

Artikelbild

| STOCKHOLM 20141124 Skådespelaren Ruth Vega Fernandez, bioaktuell i filmen "Gentlemen" Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070

– Jag kände att filmerna räddade mig. De gav mig en plats som var trygg. Jag kunde gå till en bio i Göteborg, Madrid eller Paris och veta att jag kunde få lära mig saker och få en gemenskap med människor från hela världen.

Där i biografens trygga mörker föddes tanken på att själv arbeta med något “som kunde väcka empati och få människor att komma nära”.

Artikelbild

| STOCKHOLM 20141124 Skådespelaren Ruth Vega Fernandez, bioaktuell i filmen "Gentlemen" Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070

Ännu var vägen dit krokig. Som 17-åring flyttade hon med sin lillasyster och ensamstående mamma till Paris och tog sig an ännu ett nytt land, och ett helt nytt språk. Inte det lättaste om man brottas med dyslexi. Även där kom filmerna till undsättning, och en historielärare som själv hade dyslexi.

– Han gav mig en lista på filmer som hjälpte mig mycket.

Hon har klarat både gymnasiet och scenskolan i Lyon och slagit sig fram som skådespelare i Frankrike.

– När jag ger mig på något ser jag till att få det gjort!

För tio år sedan kom hennes stora genombrott som filmskådespelare, huvudrollen i den svenska tv-serien “Upp till kamp”.

– Det var en roll som låg väldigt nära mina föräldrar, en väldigt vacker och berörande roll. Det var en speciell känsla att vända tillbaka till Sverige efter 14 år och sedan pendla mellan Sverige och Frankrike i åtta år.

Som nybliven mamma har hon, tack vare sonens pappa, kunnat arbeta sedan han var två veckor gammal.

– Mitt barn är viktigast i världen. Sedan är det arbetet och konsten. Just nu är jag också engagerad i det stundande valet i Frankrike och i vad som händer i världen. Valet i Holland visar att det inte bara går åt höger. Det som händer i USA är jättesorgligt, men jag undrar om vi inte behöver något sådant så att vi ska vakna politiskt och engagera oss, säger Ruth Vega Fernandez. (TT)