Vore det inte för det korskrönta klotet på taket och den anslående porten så skulle Pauluskapellet på Dag Hammarskjölds väg i Uppsala lätt kunna tas för ett förråd. Men inne i kyrksalen har i själva verket märkliga ting inträffat som gett eko i den kristna världen långt utanför Sveriges gränser.
Det var under sommaren 2006 som gudstjänstbesökarna i det lilla kapellet intill Gamla fängelset märkte att en lika överraskande som symbolisk dekoration började framträda bakom den stora Kristusskulpturen framme vid altaret. Det visade sig vara gyllengul honung, som liknade tårar, och som flödade ner från tak till golv.
Honung är ju ett starkt positivt begrepp i Bibeln, och för många troende låg det förstås nära till hands att utläsa vacker symbolik kring det gyllene honungsregnet bakom Kristusgestalten.
”Det är lite som en hälsning från himlen”, tyckte en av församlingsmedlemmarna, och en annan tyckte det var ”lustigt att det kommer honung från hälleberget, precis som för Israels barn”.
Men bakgrunden visade sig vara betydligt mer prosaisk. Under våren hade vilda bin byggt bo under kapellets tak, och flitigt samlat sin honung under sommaren. När sedan augusti kom attackerades deras bo av getingar, vilket fick till resultat att stora mängder honung började rinna ner genom taket in i kyrkorummet. Kyrkliga Förbundet, som driver kapellet, tvingades bryta upp taket för att kunna sanera kapellet från stora mängder honung, getingar och bin.
Det var år 2000 som Kyrkliga förbundet för evangelisk-luthersk tro tog över det före detta begravningskapellet. I dag hålls här regelbundet högmässor på söndagarna i Pauluskapellet i regi av förbundets lokalavdelning. I anslutning till gudstjänsterna arrangeras ibland föredrag och bibelstudier. Församlingen består av 15–20 personer.
Kyrkliga förbundet är en organisation inom Svenska kyrkan som bildades 1923. Dess syfte är att ”arbeta för bevarande och främjande av biblisk kristendom enligt vår från fäderna mottagna evangelisk-lutherska tro, samt för bevarande och stärkande av vår svenska kyrka i denna anda gentemot oberättigade och med denna anda stridande inflytelser och övergrepp”.
Pauluskapellet uppfördes 1936 och är ritat av K G Eklund.