Höstmörker bland cykellyselösa

Susanne Sigroth-Lambe

Susanne Sigroth-Lambe

Foto: Tomas Lundin

Krönika2019-10-24 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Höstmörkret är tätare och mörkare än någonsin just nu. Att köra bil hem en sen kväll är rena vågspelet, med tanke på alla cyklister som tycks tro att de klarar sig utan vare sig cykellysen eller reflexer. 

En del av dem verkar heller inte höra något annat än vad de har i de egna hörlurarna och de kompletterar bilden med att klä sig i svart och kollar i mobiltelefonen i ena handen medan de cyklar vidare, likt rullande självfällor.

Att de törs! Var millimetrar från att fånga just en sån på kofångaren häromkvällen. Såg honom inte alls.

 Cyklister är den trafikantgrupp som står för flest allvarligt skadade personer, enligt Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, NTF. I de flesta fall handlar det om att bilförare inte upptäcker dem i tid. Vill helst slippa bli en siffra i den statistiken.

Dagens tre tips

1Musik. Uppsala Kammarorkester spelar "Svenska favoriter" av bland andra Hugo Alfvén och Wilhelm Stenhammar.  Guide är Mattias Lundberg, professor i musikvetenskap vid Uppsala universitet. Uppsala konsert & kongress kl 19.

2Kortfilmfestival. Se valfritt block med kortfilmer på Slottsbiografen, Reginateatern eller Fyrsibiografen och runda av med filmquiz på Costeau kl 21.

3Inspirationskväll. En kort föreläsning i ett hett ämne och konsert med en jazztrio med svensk folktonsjazz av  pianisten Jan Johansson. Uppsala konstmuseum kl 18.

Dagens rätt

Västerbottenslax

4 pers. Smöra en eldfast form. Töm i en stor påse färsk babybladspenat (150 g). Lägg fyra tinade laxfilébitar på om vardera cirka 150 g. Salta lite på fisken och salta och vitpeppra på spenaten. Lägg sedan ett lager riven västerbottensost, på varje filé, cirka 150 g sammanlagt. Häll 3 dl matlagningsgrädde runtom dem, på spenaten. In i 150 grader varm ugn i 15 - 20 minuter. Servera med kokt, pressad potatis och gärna någon tomat.