Första gången jag träffade Folke var 1982. Jag var ordförande i en bostadsrättsförening i Luthagen och Folke var som kylmontör där för reparation. Folke bar kritvit overall och hade rengjorda verktyg snyggt uppradade i sin servicebil. Jag slogs av hans verbala förmåga och skämtsamma lynne.

Därefter mötte jag Folke när vi båda 1986 anställdes i Förvaltarhuset AB, han som servicetekniker och jag som fastighetschef. Folke kom att underställas mig och visade sig vara, förutom en skicklig montör och klurig tekniker, en driven säljare.

Under de här åren blev Förvaltarhuset återförsäljare för Electrolux Centrala Bygg. Vi tog också in agenturen för Osby tvättutrustningar som senare blev Wascator. Utöver till våra förvaltningskunder sålde Folke vitvaror och tvättutrustning till flera externa kunder.

När jag och två medarbetare 1992 hoppade av Förvaltarhuset, vilket förvärvats av Diös, var det tänkt att Folke skulle följa med till vårt nybildade Fribostaden AB. Men komplikationer innebar att Folke blev kvar.

Några år efteråt öppnades möjligheten för Folke och en arbetskamrat att börja företagandet i Upplands Tvätt- & Kylservice AB. Eftersom vi visste hur tufft det var att starta, matade vi dem med felanmälningar för att hjälpa dem igång.

Senare kom Folke, liksom jag redan gjorde, att själv driva sitt företag vidare. Vid 71 års ålder, 2013 överlät han det välskötta bolaget till sina anställda.

Folke var i unga år duktig i idrott, inte minst i fotboll. Som äldre deltog han i Vasaloppet och Vätternrundan.

Födgeniet var tidigt utvecklat hos honom. En anekdot som han själv inte förnekade förtäljer att han som grabb i Örsundsbro cyklade runt med en unikabox med kondomer vilka han olovligen sålde till ungdomar. På den tiden fick kondomer endast säljas på apotek.

Så har nu den glade charmören, hantverkaren och entreprenören Folke Hildebert Doverhem lagt ner sina verktyg.