– Så här i efterhand har jag förstått hur viktigt det där året var - jag tog steget ut i livet säger Björn Olerud, som tar emot hemma i villan i Bergsbrunna.

Det är en kulen eftermiddag och löven yr utanför fönstret. Men inne i i huset är det lugnt och stilla. Björn Olerud jobbar hemifrån som konsult inom IT och styr över sin egen tid. Han hjälper företag med att införa IT-system med fokus på datasäkerhet och digitalisering. Och i fjol blev han utsedd av Almi till årets mentor. Coachandet av nystartade tillväxtföretag är ett ideellt uppdrag.

– Det är jättehäftigt! Det händer en massa grejer fast man inte gör något, säger han med en modest stämma och fortsätter:

– Oftast har jag varit med om något liknande problem och kan dela mig av min erfarenhet. Det handlar om att guida företagaren till att ta ett bra beslut.

Björn Olerud står stadigt i den uppländska myllan, beskriver sig som stabil, trovärdig och praktisk.

Och kanske är det rötterna i landsbygden som satt avtryck, Björn Olerud berättar i alla fall att hans uppväxt var lugn och trygg. Han tillbringade hela sin barndomstid i Lännaholm, utanför Almunge, cirka 15 kilometer från Uppsala.

– Vi bodde i ett stort hus ute på landet, jag och mina tre syskon. Jag minns att det fanns många kompisar i området och att vi lekte med kottar och mossa i skogen. Jag vet inte hur många kojor jag byggde med grannbarnen.

Byskolan Lännaskola hade så få elever att man slog ihop klasserna och Björn gick med en årskurs äldre när han började ettan. I mellanstadiet fick han åka skolbuss till Almunge skola och högstadiet tillbringades i Johannesbäcksskolan inne i Uppsala.

– Jag hade haft det lite tufft i skolan och hade inte så stora ambitioner. Men efter ettan i gymnasiet blev det en tvärvändning.

Förändringen bestod i att han åkte som utbytesstudent till Los Angeles i Kalifornien. Familjen, skolan, kulturen, atmosfären. Allt var annorlunda. Och han fick växa som individ.

– Bara det att se och uppleva något annat gjorde susen. Jag minns att min pappa sa: "när du åkte till Amerika sa du ingenting. När du kom tillbaka fick man inte en syl i vädret".

Björn Olerud har fortfarande kontakt med sin värdfamilj, ja numera är det både han och hustrun Marie som umgås med värdföräldrarnas barn, som nu också är vuxna.

– Min fru är faktiskt och hälsar på dem just nu, samtidigt som hon besöker sonen, som pluggar i USA, säger Björn Olerud.

Han gjorde lumpen på S1 i Uppsala och började därefter plugga till civilingenjör på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. Inriktningen var elektronik.

– Jag valde datagrenen och det här var innan pc:n fanns, så det är roligt att fått vara med i hela den utvecklingen.

Björn Olerud har arbetat för de stora dataföretagen Intel och Sun och jobbpendlat till Silicon Valley och Sveriges motsvarighet - i Kista, utanför Stockholm. Under tre år, innan barnen föddes, bodde han och hustrun i England. Året var 1988 när flyttlasset gick och det kom att bli tre år i Swindon, 20 mil väster om London, där paret köpte ett klassiskt townhouse, med rött tegel.

– Vi trivdes jättebra i England, det var fina omgivningar och vi hade lätt för att anpassa oss.

När Sun erbjöd ett avgångsvederlag i början av 2000-talet nappade Björn och startade eget, IT-hantverkarna, som hjälpte små och medelstora företag med datorproblem. På tio år växte bolaget till 23 anställda innan han sålde sitt livsverk 2013.

– Nu förfogar jag mer över min egen tid och sitter i förarsätet. Det är en väldig frihet, men visst, det vore kul att hitta en ny företagsidé och utveckla den, säger han.