I våras kunde man läsa om den grovt misshandlade hunden Bella. Hon hade släpats efter en bil och hade också brännmärken efter cigaretter. Bella omhändertogs, svårt skadad och rädd gjorde hon utfall mot en veterinär, och länsstyrelsen tänkte besluta om avlivning. Men Djurens jurister agerade och Bella gick ett helt annat öde till mötes. Det var en liknande historia som gjorde att Djurens jurister startades. Efter att enbart ha varit ett intressenätverk för jurister, ledde hunden Mayas fall till att en praktisk verksamhet startade.

Maya hade bitit en man som varit i närheten av hennes nyfödda valpar. Hon omhändertogs av polisen, bedömdes som aggressiv och skulle avlivas. Djurens jurister kopplades in av matte, en Facebook-grupp startades och fick på tre veckor 18 000 medlemmar. Över 400 ideella juristtimmar lades ned på att göra en ordentlig utredning av Mayas fall. Hundpsykologer och etologer fick granska händelseförloppet och menade att Maya förmodligen var sjuk, vilket vid sidan om modersinstinkten kunde förklara beteendet. Maya undersöktes med ultraljud och man konstaterade akut livmoderinflammation.
- Det blev en domstolsprövning där några av Sveriges främsta hundexperter vittnade. Domaren ringde redan samma dag och sa att matte kunde hämta Maya, berättar Shalini Persson, jurist och en av grundarna.

Både Bella och Maya är av rasen amstaff. Djurens jurister menar att rasen ofta bedöms fördomsfullt. Ett sorgligt exempel var hunden Storm som blev inblandad i en rasistisk incident, där hans husse figurerade. Storms beteende vid tillfället tolkades av personer utan hunderfarenhet, som "utfall".

Specialister på hundbeteende menar dock att det är mycket sannolikt att hunden i den stressade situationen ville visa sin undergivenhet genom att hoppa upp för att "pussas". Storm avlivades medan Djurens jurister väntade på handlingarna i hans ärende. Och Bella, hon som släpats efter en bil och som vid omhändertagandet ansågs aggressiv, hur gick det för henne? Hon utvärderades och Djurens jurister hittade ett hem. Bella har nu fått en husse som älskar henne.
- Han har ringt oss och sagt att han aldrig haft en så underbar hund i hela sitt liv, säger Shalini Persson.