Publicerad: 2006-11-02 14:49, senaste uppdaterad: 2010-04-13 08:04
Läs upp

"Bingolotto" fyller 15 år

På söndag kan "Bingolotto" köra moppe. Men det är ingen okontroversiell 15-åring som ska firas. Ingen av de före detta programledarna kommer att finns på plats under jubileumsavsnittet på lördag.
- Det är inte mitt "Bingolotto" längre, säger Leif "Loket" Olsson.
- Jag tittar inte på det, säger Lasse Kronér.
En oktoberdag för femton år sedan sändes det första "Bingolotto" i TV4. Det var lågbudget, bitvis amatörmässigt och till en början brydde sig tv-tittarna knappt alls. Tv-kritikerna tävlade om att såga programmet. Men vecka för vecka ökade antalet tittare. Man fick en bättre sändningstid, och inom loppet av ett år hade programledaren Leif Olsson blivit "Loket" med hela svenska folket.
- Det var fantastiskt. Vi kunde ju aldrig tro att det skulle bli vad det blev, säger Leif "Loket" Olsson.
Framgången bara växte. Under hösten 1996 hade man drygt 2 miljoner tittare i snitt. När man sände säsongens sista avsnitt dagen före julafton, tittade 3,1 miljoner svenskar 1995, och nästan lika många året därpå. Men när man pratar med Leif "Loket" Olsson nämner man inte tittarsiffror. Då är det antal sålda bingobrickor som är den riktiga värdemätaren.
- Vi sålde för mellan 3 och 4 miljoner varje gång. Julfinalen -95 eller -96 sålde vi brickor för 216 miljoner på en enda gång. Det är 7 miljoner brickor.
"Loket" slutade som programledare 1999, och lämnade över stafettpinnen till en annan folkkär göteborgare: Lasse Kronér. Men övergången blev inte lätt. "Loket" var ibland skoningslös i sin kritik av det nya, lite yngre programmet. Redan efter Kronérs premiärprogram sa han att "det var inte mitt ·Bingolotto·". Och när tittarsiffrorna började rasa, trädde han genast in med goda råd: "De äldre har inte känt sig hemma".
Lasse Kronér minns tiden med skräckblandad förtjusning.
- Det var extremt på den tiden. Övertagandet efter Leif, att ha honom som gapar i pressen, tittarsiffror på 1,5-1,7 miljoner - det var jävligt freakat under en period, säger Lasse Kronér, som hävdar att han inte sett ett enda avsnitt av "Bingolotto" sedan han slutade.
- Jag jobbade med det i fem år och jag hörde snack hela tiden från den före detta programledaren om vad man skulle göra och inte göra. Så jobbigt ska inte min efterträdare få det i alla fall.
Men "Loket" skräder inte orden när han ska recensera det nuvarande "Bingolotto".
- Jag hade ju en princip om att det skulle vara för äldre människor. Det skulle vara go· och kramvänlig dansmusik, mycket Sverige och inte en massa telefoner och annat man skulle behöva betala för för att få vara med i tävlingarna.
- Nu har man infört rebusar och korsord och grejer. Och det är inte lätt för en som inte kan någonting, säger "Loket" och förlorar sig sedan i en lång utläggning om att det faktiskt var Lasse Kronérs svärmor som målade de första tavlorna man hade med i scendekoren.
När "Bingolotto" sändes i söndags, tittade 835Ê000 svenskar. Ingen katastrofsiffra, men långt ifrån de siffror på dryga 2 miljoner man hade under mitten av 90-talet. Siffrorna har svajat upp och ner, även under det att "Loket" ledde programmet. Som sämst har man haft knappt en halv miljon tittare. Men någon kris är det inte för "Bingolotto".
- Vi är väldigt nöjda med programmet som det ser ut nu. Inte minst med Rickards insats, säger TV4:s programchef Åsa Sjöberg.
TT Spektra: Kommer vi någonsin att få se så höga tittarsiffror som "Bingolotto" hade i mitten på 90-talet?
- Det är en helt annan tv-värld vi har i dag. Att upprepa succén från mitten av 90-talet blir svårt. Dessutom sänds programmet på söndagar i stället för på lördagar. Men man vet ju aldrig. Det kommer stora kanoner ibland. (TT Spektra)
Fakta/"Bingolotto"
+ Började sändas i TV4 i oktober 1991.
+ I de första tre programmen var Helene Engstrand programledare. Hon ersattes sedan av "Loket".
+ Leif "Loket" Olsson var tveksam till att ställa upp, även om han hade lett ett liknande program lokalt i Göteborg.
+ Han erbjöds en ersättning på 50 öre per såld bingolott, men tackade nej.
+ Hade han tagit det erbjudandet hade han varit mångmiljonär. Under 90-talet sålde man ibland upp till 7 miljoner brickor på ett program.
+ Tittarrekordet för "Bingolotto" är 3 140 000 tittare, från julfinalen den 23 december 1995.
+ Leif "Loket" Olsson slutade som programledare 1999 och efterträddes av Lasse Kronér.
+ Under Lasse Kronérs ledning gick programmet till en början skapligt. Ibland hade han fler tittare än under "Loket", men ibland färre.
+ 2003 flyttades programmet till söndagar i stället för lördagar.
+ Lasse Kronér slutade 2004 efter att tittarsiffrorna rasat ned mot 400 000 tittare.
+ Programledarskapet togs då över av "Loket", men bara tillfälligt.
+ Hösten 2004 blev Gunde Svan ny programledare, men tittarsiffrorna fortsatte att vara låga.
+ Gunde slutade våren 2005 och efterträddes av Rickard Olsson
+ I dag är tittarsiffrorna hyfsat stabila runt 750 000 tittare.
Milstolpar
+ 14 oktober 1991: första "Bingolotto" sänds i TV4
+ April 1992: "Bingolotto" flyttas till prime-time på TV4
+ 17 december 1992: 50 bilar lottas ut. 5,3 miljoner lotter säljs.
+ December 1993: "Bingolotto" fälls för tredje gången i Radionämnden, för att ha visat för mycket företagsskyltar. TV4 hotar att kasta ut programmet.
+ April 1995: Eva Lundgren från Klippan vinner 16,5 miljoner kronor på superchanshjulet
+ 23 december 1995: 3 140 000 tittare ser julfinalen. 7 miljoner lotter säljs.
+ 1997 omsätter "Bingolotto" 3,18 miljarder kronor, vilket är rekord.
+ December 1999: David Bowie uppträder i "Bingolotto". Lasse Kronér hotar att själv framföra sin favoritlåt av Bowie. Han stoppas av skivbolaget.
+ Mars 2002: Pet Shop Boys gästar "Bingolotto". De beskriver det senare som "snudd på meditativt".
+ Oktober 2002: Dolly Parton uppträder i programmet och blir kritiserad för att hon "sjunger" playback.
+ April 2006: Morrissey gästar "Bingolotto" men spelar in sitt framträdande i förväg, utan publik.
Jubileumsprogrammet
+ Sänds på lördag den 4 november, klockan 21.00
+ Programmet gästas av bland andra: Roxette, Jill Johnson, Gunilla Backman, Mikael Tornving, Bert Karlsson, Sten & Ebbe Nilsson, Glenn Hysén, TV4-vd:n Jan Scherman, Claes Malmberg, Kim Kärnfalk, Susanne Ljungskog, Annika Jankell, Jan Bylund och Peppe Eng
(TT Spektra)
Av: TT