Publicerad: 2011-10-07 06:50, senaste uppdaterad: 2011-10-07 07:10
Läs upp
Varje dag sedan Bengt Gravåhs fick stroke har hustrun Birgit besökt honom på Akademiska sjukhuset.
Foto: Pelle Johansson
Laddar...

Birgits snabba insats räddade Bengt

När Birgit Gravåhs upptäckte att hannes man satt i en fåtölj med vänsterarmen hängande mot golvet förstod hon direkt vad som hade hänt och ringde 112.

FAKTA

Så känner du igen en stroke
Vanliga symtom på stroke är:
A - ansiktet. Plötsliga förändringar i ansiktet, till exempel att en mungipa hänger ner.

K - kroppen. Plötsliga försvagningar av någon kroppsdel, till exempel att det inte går att lyfta en arm eller stödja sig på ena benet.

U - uttalet. Plötsliga förändringar av talet, till exempel förändrat uttal eller sluddrigt tal.

T - tiden. Om en person har ett eller flera av dessa symtom ska man direkt ringa 112 för ambulanstransport till sjukhus. Personer med stroke ska alltid till sjukhus direkt, aldrig till vårdcentralen.Tack vare hennes snabba insats kunde Bengt Gravåhs bara en dryg timme senare påbörja behandlingen som löste upp blodproppen i hans hjärna.
- När vi kom med ambulansen till Akademiska sjukhuset fick jag beröm av läkarna för att jag slagit larm så snabbt, säger Birgit Gravåhs.

Den där morgonen för drygt två veckor sedan hade börjat som vanligt med frukost och tidningsläsning. Men när Birgit Gravåhs efter att ha hört sin man hosta till och fann honom sittande i en fåtölj i vardagsrummet förstod hon direkt att det var allvarligt.
- Vänsterarmen hängde ner mot golvet, han var sned i ansiktet, var knappt kontaktbar och kunde inte tala klart. Det stämde precis med symtomen på stroke som jag hade på en lapp som jag klippt ut från pensionärstidningen Veteranen, berättar hon.

När Bengt Gravåhs en halvtimme senare anlände till Akademiska sjukhuset stod personal på akutmottagningen och väntade på att ta honom till en undersökning av hjärnan med skiktröntgen. 40 minuter senare sattes en nål i hans ena armveck för att ge honom en infusion med ett läkemedel, Actilyce, för att lösa upp blodproppen som upptäckts i hans hjärna.
Med den propplösande behandlingen avklingade de flesta av symtomen ganska snabbt, men han har blivit kvar på sjukhuset fram till nu.
- Oturligt nog måste Bengt hållas isolerad i flera dygn sedan det visade sig att den patient han delade rum med hade en infektion med en resistent bakterie. Det gjorde att träningen på rehabiliteringsavdelningen försenades, berättar Birgit Gravåhs.

Hon har besökt sin man varje dag under sjukhustiden och nu till helgen är det meningen att han ska skrivas ut från sjukhuset och komma hem till huset i Nåntuna söder om Uppsala.
- Jag ser fram emot att vi kan gå ut i skogen härintill tillsammans igen även om Bengt kanske kommer att behöva hjälp med en rullator, säger Birgit Gravåhs.

Av: Åke Spross ake.spross@unt.se