Publicerad: 2010-11-16 08:52, senaste uppdaterad: 2010-11-16 14:11
Läs upp
Författaren Catarina Ingelman-Sundberg.
Foto: Hans E Ericson
Laddar...

En historiedetektiv i Uppsala

Författaren Catarina Ingelman-Sundberg brinner för det hon gör. Just nu för sin senaste roman Tempelbranden, där hon hävdar att en hednisk gudahall har funnits i Gamla Uppsala.

Catarina Ingelman-Sundberg
Född: 1948 i Solna
Bor: Stockholm, bott i Uppsala 1967-70
Utbildning: fil kand vid Uppsala universitet i historia, konsthistoria, nordiska språk, folklivsforskning och arkeologi. Samt en dykar-, skeppar- och journalistexamanen.
Yrke: Författare och har precis sagt upp sig som journalist vid Svenska Dagbladet.
Tidigare yrken: dykarinstruktör, marinarkeolog, museiintendent, tv-reporter och journalist på ett antal olika dagstidningar.
Skönlitterära böcker: Kampen mot bränningarna, Vikingablot, Vikingasilver, Vikingaguld, Mäktig mans kvinna, Brännmärkt, Förföljd, Befriad samt barnboken Den svarta ejderungen.
Faktaböcker: Marinarkeologi, dykaren, arkeologen, fynden, Bland hajar, karlar och vrak,. Boken om vikingarna, Stockholms dolda museer, Forntida kvinnor samt det humoristiska Tantlexikon.
Översatt: till danska, norska, rumänska, färöiska och tyska.
Läser: mest faktaböcker, biografier och historiska romaner men också Augustnominerade- och topplisteböcker.
Definierar en historisk roman: där handlingen förlagts i känd historisk tid.
Aktuell: med den historiska romanen Tempelbranden som är den tredje fristående delen i serien Släkten.


Andra historiska romaner som utspelar sig i Uppsala:
Ann Granhammers Den indianska krassens blickande om Carl von Linnés dotter Elisabeth Christina som skriver en uppsats till Kungliga Vetenskapsakademin.

Carina Burmans Islandet om realtionen mellan Erik Gustaf Geijer och den tyska Amalia von Helvig.

Ola Larsmos Jag vill inte tjäna som utspelar sig i Uppsala på 1800-talet då den unge assisterande stadsläkaren ska ”hålla uppsikt” över stadens prostituerade.

Helga Henschens I skuggan av ett brott om de sydowska morden i Uppsala år 1932.

August Strindbergs Från Fjärdingen och Svartbäcken från 1877 skildrar studentlivet i Uppsala och kritiserar undervisningen vid universitetet.Författaren Catarina Ingelman-Sundberg har en meritförteckning lika lång och spännande som hennes historiska romaner. Hon har arbetat som arkeolog, journalist, dykare, historiker och museiintendent i Australien, för att nämna några. Men mest av allt skulle jag nog kalla henne, som det så klichéaktigt brukar kallas, en människa som brinner för det hon gör. Och just nu är det att skriva böcker. Senast: Tempelbranden. En bok som till stor del utspelar sig i Gamla Uppsala under 1000-talet och som berättar om den första dokumenterade svenska familjen med kristendomens urmoder Estrid, den äldsta identifierade kvinnan. 
– Man säger att kristendomen kom till vårt land på fredlig väg men när man går till källorna så visade det sig att det var en blodig och våldsam tid. Vi hade hela åtta kungar på 27 år. Och missionärerna, som var fjärrstyrda av påven i Rom att förstöra alla hednatempel, höggs ihjäl, säger Catarina Ingelman-Sundberg med en upprördhet och entusiasm som det inte går att ta miste på.

För det är just det här som sätter igång historiedetektiven inom henne. Att söka efter fakta som ingen sett eller tänkt på tidigare och att sedan få berätta historien. Numera i ett slags växelbruk mellan historiska romaner och faktaböcker, helt enkelt av den anledningen att hon hittar så mycket nytt historiskt material under sitt källgranskande och under sina många resor att det räcker till båda.
– Jag vill komma den historiska verkligheten så nära som möjligt. Dessutom har mina historiska romanerna den fördelen att de når så många fler än en avhandling någonsin skulle göra.

Catarina Ingelman-Sundberg har sålt över 400 000 böcker, lånats på biblioteket över 70 000 gånger bara förra året och är översatt till fem olika språk.
Att det blev just Uppsala som det kom att handla om denna gång var ingen slump. Ingelman-Sundberg är mycket fascinerad av Gamla Uppsala och är helt övertygad om att en tempelliknande byggnad verkligen funnits, vilket hon med emfas försöker övertyga mig om genom att plocka fram det ena dokumentet efter det andra. Tummade och hundörade böcker vars bevis-rader gulats och lyfts fram.
– Jag hoppas att mina historiska romaner ska sälja så mycket att jag skulle kunna bekosta en markradarundersökning av det intressanta områdena i Gamla Uppsala och därefter en utgrävning av eventuella byggnader, offerlunden och kungsgården. Ja, allt! Det är min dröm, säger hon och tillägger: och drömmar ska man ha.
Och planer och nya projekt, inte minst när det gäller Catarina Ingelman-Sundberg. För därom råder ingen brist. Snarare tid.
– Jag önskar att jag hade ett till liv för att göra alla saker som jag vill hinna, säger denna sprudlande och pratglada kvinna.
Nu har hon precis sagt upp sig från sin tjänst på Svenska Dagbladet för att hinna förverkliga flera nya bokprojekt.
– Du vet, jag har en klocka inom mig och det finns så mycket kvar att göra.

Av: Maria Nyström maria.nystrom@unt.se