Publicerad: 2009-10-29 07:01, senaste uppdaterad: 2010-03-26 17:03
Läs upp

Ett bokat möte kan leda till fällande dom

Ett hotellrum bokat av 62-åriga Göran för honom och 14-åriga Lisa från Uppsala skulle kunna leda till en fällande dom enligt groominglagen. Än har den nya sexlagen inte skrämt bort vuxna som söker sexuell kontakt med barn via internet.
Det är brottsligt att som vuxen, i sexuellt syfte, kontakta minderåriga via nätet. Ett bokat hotellrum, en beställd tågbiljett eller ett möte på en specifik adress kan leda till en fällande dom enligt groominglagen. Men det är få som känner till detta. I alla fall om man ska se till de vuxnas intresse på olika ungdomssajter där UNT under flera veckor chattat och utgett sig för att vara minderåriga "Lisa14" och "Anna018". Det intygas också av Uppsalapolisens utredare Cecilia Wallin-Carlsson och företaget Netscans Mats Andersson som regelbundet arbetar med att kartlägga vuxna som aktivt söker upp minderåriga flickor och pojkar på internet.

62-åriga Göran från Skåne med signaturen "mogen_man" är en av de första som kontaktar 14-åriga Lisa på chattsajten passagen.se. Han har varit gift i snart 40 år, har två barn och ett bra jobb på ett stort företag i teknikbranschen. Han vill ha sex med 14-åriga Lisa. Under ett par veckor skickar han ett femtiotal mejl med beskrivningar av vad han vill göra med Lisa om de någon gång skulle träffas. Han vill veta allt om hennes kropp och sexualvanor:

"Måste fråga... har hållt i nån kuk nån gång? Har du en liten tajt rumpa? Vad har du för storlek på dina unga härliga bröst då?"

Han berättar också en hel del om sig själv, och lämnar också ut en porträttbild, sitt elektroniska visitkort samt telefonnummer till arbetet och den privata mobiltelefonen. Efter någon vecka berättar han att han bokat ett hotellrum i Örebro under tre nätter. Han vill att Lisa ska komma dit så att de kan träffas.

"Skulle vara mysigt om du kunde mysa med mig några nätter där då... skulle smeka dig... suga dina fina bröst... slicka dig... kan ha förspel med dig i timmar om du vill."

Görans intentioner och det bokade hotellrummet skulle dock kunna leda till en fällande dom enligt groominglagen, menar kammaråklagare Ewa Korpi.
- Han har passerat gränsen för ett fullbordat brott som jag bedömer det utifrån de uppgifter jag fått. Han känner till att flickan är 14 år och tar ändå initiativet till ett möte med sexuella avsikter, säger hon.
Maxstraffet för grooming är ett års fängelse. Hittills har dock inget fall prövats i svensk domstol.

När UNT ringer upp Göran på arbetet erkänner han genast att han haft sexuella avsikter i mejlkonversationen med 14-åriga Lisa från Uppsala.

Är du medveten om att du bryter mot groominglagen när du tar kontakt med en fjortonåring och bokar ett hotellrum för att ha sex med henne?
- Nej, det kan jag inte säga. Jag har väl hört talas om den där lagen, men jag vet inte riktigt vad den innebär, eller vilket straff det kan ge att bryta mot den.

Göran hävdar att han inte kände till att Lisa var 14 år, han trodde att hon var äldre. Men i mejlkonversationen tidigare i veckan skrev han:
"Var du 14 sa du? Då får du egentligen inte knulla....men det bestämmer vi ju själva du och jag om vi vill det..."

Han vill också försäkra sig om att Lisa inte kommer att anmäla honom till polisen.

"Det finns ju tjejer som först kan vara med på det och sedan blir man anmäld....men du är säkert en juste tjej..."

Vad tycker du om groominglagen, nu när jag förklarat innerbörden?
- Jo, den är väl bra. Det är bra att det här är olagligt så att barnen skyddas.

Från vuxna som du?
- Ja, men jag hade inte gjort något med henne mot hennes vilja.

Det är fortfarande olagligt att ha sex med en fjortonåring.
- Ja. Men om vi hade träffats på hotellet hade jag aldrig tagit med henne in på rummet när jag förstått att hon faktiskt bara var 14. Jag hade sagt åt henne att åka hem till Uppsala igen. Men hade hon varit några år äldre, typ 16-17, hade jag nog haft sex med henne.

Göran berättar att han tidigare haft en sexuell relation med en sjuttonårig flicka i Skåne.
Varför håller du på med det här?¨
- Jag har det inte så bra hemma. Det är spännande att chatta med unga tjejer, jag känner mig ung liksom.

Är du inte rädd att bli anmäld eller att din familj får reda på vad du sysslar med?
- Nej. Det är klart att jag inte vill bli straffad, men jag tänkte inte på det när jag stämde träff med Lisa.

Cecilia Wallin-Carlsson på Uppsalapolisen blir inte förvånad när hon får höra Görans resonemang. Groominglagens innebörd och konsekvenser har inte nått ut till den breda allmänheten än. Vems ansvar det är vet hon inte. Men hon påpekar att Göran definitivt borde känna till att det är brottsligt att ha sex med en minderårig.
- Han har en nonchalant inställning. Han anser att det är okej att ha sex med flickan, bara för att hon är med på det och förnekar sitt eget ansvar som vuxen. Och han är nog inte ensam om att ha den inställningen heller. Hade han genomfört detta med en "verklig" flicka hade det också rubricerats som våldtäkt mot barn, säger hon.
Av: Josefin Sköld josefin.skold@unt.se