Publicerad: 2012-05-18 14:06, senaste uppdaterad: 2012-05-18 18:05
Läs upp
Birdie - datorfestival i Allianshallen Uppsala Mattias Dyrblom spelar jDome
Foto: Tomas Lundin
Laddar...

Festival med brett utbud

Klättervägg, hoppborg, prickskytte - och 16 flak Jolt Cola. Årets upplaga av datorfestivalen Birdie innehåller mer än bara datorspelande.

Klockan 10:22 öppnade portarna till årets datorfestival och redan vid 11-tiden flockades parkeringen vid Allianshallen av spelsugna människor. Förutom datorskärmar bar många på sovsäckar och liggunderlag, och flera tält var uppställda.
– Vi räknar med att få ungefär 1400 besökare. Medelåldern är 17, men åldersspannet ligger på ungefär mellan 12 och 35 år, sa Birdies ordförande Lezgin ”Lerra” Bakircioglu.
– Klockan 13:37, på äkta nördmanér, släcker vi ner i hallen och kör den stora invigningen av festivalen, berättade Birdies redaktionsansvarige Kristofer Sundh.

Innanför idrottshallens väggar hade flera besökare kopplat upp sina datorer och börjat spela. Bland dem fanns 18-årige Douglas Carlson från Öresundsbro. Iklädd hatt, skjorta och ett halsband av blommor levde han upp till festivalens Hawaiitema.
– Jag kom hit med några kompisar, det är tredje gången jag är på Birdie. Det är roligare att vara här än att sitta hemma och spela, här träffar man folk och stämningen är mysig. Det är mer socialt här än på Dreamhack, berättade han.

Bakom gymnastiksalens läktare stod två halvcirkelformade spelskärmar placerade.
– De gör spelupplevelsen äkta. En vanlig skärm ger 60 graders synvinkel, men på de här skärmarna är synvinkeln 130 grader. Det ger en känsla av att befinna sig i spelet, berättade Mattias Dyrblom som spelade Call Of Duty på en av skärmarna.
Mattias Dyrblom jobbar som fritidsledare i Uppsala kommun och besökte festivalen i syfte att marknadsföra Uppsalas fritidsgårdar.
– Det är också ett jättebra tillfälle för oss att komma i kontakt med ungdomar, sa han.

Birdie arrangeras i samarbete med Uppsala kommun, som en del i en satsning att göra Uppsala till en ledande näringslivskommun.
– Festivalen har potential att bli ett stort evenemang, och den unga generationen är viktig. Många av besökarna är framtidens ingenjörer, sa Johan Rosén, näringslivsstrateg på kommunledningskontoret i Uppsala, om evenemanget.

Förutom datorspelande innehåller festivalprogrammet en mängd andra aktiviteter som prickskytte, klättring på klättervägg och en liten hoppborg att studsa loss i.
– Vi har även ett flertal pristävlingar. Dels kan man vinna pengar, men vi har också 16 flak Jolt Cola att dela ut. Burkarna är dock rätt gamla eftersom Jolt gick i konkurs för några år sedan. Så man öppnar dem på egen risk, skrattade Kristofer Sundh.


 


Datorspelandet var i full gång redan på torsdagsförmiddagen. Douglas Carlson följde Hawaiitemat och hade på sig hatt och hawaiiskjorta.
Foto: Tomas Lundin
”Det är mer socialt här än på Dreamhack”
Douglas Carlson, festivalbesökare

Av: Liv Hävermark liv.havermark@unt.se